Nakon 50. godine ogroman broj ljudi više ne može bez naočala. Kod mnogih se nastavlja degeneracija vida, a prevelikom broju ostarjelih prijeti i sljepoća. Posebno su opasna stanja: katarakta, glaukom, makularna degeneracija i upalna stanja kao što su retinitis i skleritis. Što je uzrok ovih problema i zašto ih neki ljudi nikad nemaju?
Istraživanja pokazuju da su degenerativne očne bolesti povezane sa slobodnim radikalima, odnosno oksidacijom strukture oka. No američki nutricionist Adrian Cooper smatra da su sve te promjene povezane s lošom prehranom i lošim životnim stilom.
Hrana koja štiti oči od slobodnih radikala
Vrlo mali broj antioksidansa može ući u oko i biti od koristi. Među njima su ksantofili, koji se i prirodno nalaze unutar očiju, no nakon godina loše prehrane sve ih je manje.
Odlični izvori ksantofila koji mogu zaštititi vid, pa čak i vratiti neke izgubljene funkcije: 1. Zeleno lisnato povrće: lisnati kelj, raštika i špinat bogati su luteinom i zeaksantinom.
2. Spirulina vrlo je bogata luteinom, zeaksantinom i beta-karotenom.
3. Dodaci prehrani koji sadrže antioksidanse iz ove grupe.
Iako nema zamjene za uravnoteženu prehranu, dodaci prehrani kao što su astaksantin i spirulina mogu znatno pomoći, posebno starijim osobama.