Jedete li je često, brže ćete ostarjeti

Kod biranja hrane koja pomlađuje i izbjegavanja one koja postaruje prije svega trebate imati na umu sastav i sam postupak proizvodnje. Što je prerađenije, to gore po vas.

21.11.2011.
15:34
VOYO logo

Buhtla, krafna, kroasan, keksi, mliječna čokolada...

Čime su bogati? Šećerom, bijelim brašnom i mastima. A zašto postaruju? Učestalo konzumiranje ovih i sličnih namirnica dovodi do nastanka mnogih bolesti. Primjerice, velike količine šećera utječu na ubrzano trošenje vitaminskih (posebno vitamina B skupine) i mineralnih zaliha organizma (kao što je krom). Prehrana bogata šećerom najčešće dovodi do kroničnog nedostatka vitamina tiamina, riboflavina, niacina i piridoksamina. Nedostatak jednog ili više vitamina iz ove skupine znatno pojačava stres, a stres postaruje. Osim toga, ovakva hrana utječe na naglo povisivanje i nagli pad glukoze u krvi. Simptomi niske razine šećera u krvi jesu umor, osjećaj gladi, glavobolja, loše raspoloženje, zamućeni vid, drhtanje, mučnina, potištenost i pojačano znojenje.

Kobasice, hrenovke, šunka

Konzumacija obrađenog mesa, kao što su kobasice, slanina i šunka, povećava rizik za razvoj različitih bolesti srca za čak 42 posto, a za razvoj šećerne bolesti 19%. No, nije stvar u mesu, rizik prije svega povećavaju sol i konzervansi. Problem je i to što u mnogim proizvodima ima previše masnoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Margarin, pohano i pečeno u mnogim restoranima i većina gotovih kesa i kolača

Riječ je o najgorim vrstama masti – transmastima ili djelomično hidrogeniziranim biljnim mastima koje se povezuju s većim brojem krvožilnih bolesti, pa čak i tumorima. Zašto se izrađuju? Jeftinije su jer se mogu lakše transportirati i duže stajati.

Pizza i kokice – i da i ne

Ovdje budite mudri. Kokice su zapravo vrlo hranjive i zdrave, ali samo ako ih spremite u loncu na maslinovom ulju. One iz vrećice koje se stave u mikrovalnu, kancerogene su zbog ambalaže, dok su one iz kina često pune maslaca, pa čak i šećera. Što se tiče pizze, i ona može biti hranjiva u kućnoj izradi. No, u restoranima brze hrane koriste nekvalitetnu šunku, vrlo masne i slane sireve, dodaju šećer, a brašno nema dovoljno vlakana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo