Japanski restorani postaju sve popularniji i kod nas, a sushi kao jedna od najegzotičnijih hrana danas je česti dio naših jelovnika.
Iako bismo isprva pomislili kako je sushi iznimno zdrava hrana jer je, logično, napravljena od ribe - to izgleda da ipak nije u potpunosti točno. Jesmo li cijelo vrijeme živjeli u laži?
Prednosti i nedostaci - što prevladava?
Kako donosi Women's Health, vodeći svjetski nutricionisti su zaključili da sushi ima dobrih, ali jednako tako i nešto lošijih strana. Riba poput lososa u sushiju je odlična i zdrava, te bi je definitivno trebalo jesti što češće.
No, riba poput tune ili skuše u sushiju često sadrži velike količine žive koja je poznata po tome što može biti posebno opasna za trudnice. Naime, dokazano je da živa u prehrani može uzrokovati razne komplikacije prilikom rađanja, ali i kod samog ploda. Što onda to znači – da bi ove ribe trudnice trebale izbjegavati?
Odgovor je NE. Rješenje je u pravilnom doziranju, a što znači da trudnice slobodno mogu povremeno pojesti ove namirnice, bez straha od ikakih komplikacija.
Bijela riža: da ili ne?
Još nešto što nutricioniste brine kod sushija jest bijela riža. Ona u svom sastavu nema važna vlakna, kao što recimo ima smeđa riža, zbog čega često može imati negativne posljedice na šećer u krvi. Da, dobro ste pročitali. Bijela riža koja je sastavni dio gotovo svakog sushi jela dovodi do podizanja razine šećera u krvi, a kasnije i do dijabetesa.
Što iz svega ovoga možemo zaključiti? Najvažnije od svega jest sljedeće: sushi ima i pozitivnih i negativnih strana za naše zdravlje, ono što možemo napraviti jest i dalje uživati u njemu, ali umjereno.
Zdrave alternative
Stručnjaci preporučuju da bismo trebali odabrati onaj sushi koji sadrži avokado, losos, tofu i povrća. Iako ćemo rižu teško izbjeći, vjerojatno bismo morali pronaći neke alternative sa smeđom rižom, dok bismo bijelu smjeli konzumirati tek rijetko.
Pročitajte još:
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!