Možda riba i nije baš tako zdrava. Između četvrtine i trećine ribe na europskom tržištu uopće nije ono što piše na deklaraciji. Kao bakalar se podvaljuje jeftina kolja, umjesto tune otrovna vrsta skuše, i najnevjerojatnije - tripice glume lignje. A na tržištu se prodaju i neke dosad nepoznate vrste koje uopće nisu istražene.
To su zaključci uglednog njemačkog laboratorija Eurofins koji su
zgrozili Europu.
Ono što šokira je da na hrani ne varaju pojedinci nego je
krivotvorenje postala industrija. Mutne poslove s ribom prve su
istražili Amerikanci, 3 godine su analizirali uzorke iz 700
trgovina i restorana. Rezultat - 33% ribe je prevara.
Konjetina je u Europi glumila govedinu, pseće meso janjetinu.
Piletini i morskim plodovima se dodaje voda. I u Hrvatskoj smo
imali med koji pčele nikada nije vidio. Bez obzira je li u
pitanju razrjeđeno maslinovo ulje ili kesten pire s grahom, očito
je da su krivotvoritelji marljiviji od inspekcije.