Prevare s hranom /

Janje ili pas? Što ustvari jedemo?

Nakon konjetine umjesto govedine i psećeg mesa umjesto janjećeg, na red je došla i riba. Čak trećina ribe i morskih plodova koji se prodaju na europskom tržištu krivo su deklarirani - pokazalo je istraživanje njemačkog laboratorija Eurofins. Fileki ili kako ih zovu u Dalmaciji tripice, poslužuju se umjesto prženih lignji, tunu zamjenjuje jeftina riba opasna po zdravlje.

7.4.2013.
19:05
VOYO logo

Možda riba i nije baš tako zdrava. Između četvrtine i trećine ribe na europskom tržištu uopće nije ono što piše na deklaraciji. Kao bakalar se podvaljuje jeftina kolja, umjesto tune otrovna vrsta skuše, i najnevjerojatnije - tripice glume lignje. A na tržištu se prodaju i neke dosad nepoznate vrste koje uopće nisu istražene.

To su zaključci uglednog njemačkog laboratorija Eurofins koji su zgrozili Europu.

Ono što šokira je da na hrani ne varaju pojedinci nego je krivotvorenje postala industrija. Mutne poslove s ribom prve su istražili Amerikanci, 3 godine su analizirali uzorke iz 700 trgovina i restorana. Rezultat - 33% ribe je prevara.

Konjetina je u Europi glumila govedinu, pseće meso janjetinu. Piletini i morskim plodovima se dodaje voda. I u Hrvatskoj smo imali med koji pčele nikada nije vidio. Bez obzira je li u pitanju razrjeđeno maslinovo ulje ili kesten pire s grahom, očito je da su krivotvoritelji marljiviji od inspekcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo