Galop, hod, kas... / Bole vas leđa? Jahanje će izliječiti sve vaše probleme

Image
Foto: Pexels

Frekvencija koraka konja gotovo je ista kao i kod čovjeka. Jahanje je slično skijanju i plivanju

13.4.2017.
16:10
Pexels
VOYO logo

Bol u leđima koju osjećamo nakon ustajanja iz kreveta ili bol koju osjećamo dok sjedimo na uredskom stolcu mogu se jednostavno spriječiti, čak i izliječiti uz pomoć hobija - jahanja, tvrde članovi Njemačke konjičke udruge, a potvrđuju fizijatri i ortopedi. 

Pri jahanju se aktiviraju brojni mišići, a jahačevo tijelo nesvjesno se prilagođava kretanju konja kako bi ostalo u balansu. Pri jahanju se jačaju mišići najtvrdokornijih zona, odnosno dijelovi tijela koji se kod žena tvrdoglavo odupiru gubljenju kilograma, kao što su struk, trbuh i bedra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galop, hod, kas... načini su gibanja u jahanju koji pospješuju rad mišića koji nisu često u upotrebi. Stalni pokret sagibanja zdjelice unazad, neophodan da bi se čvrsto ostalo u sedlu usprkos gibanjima, zahtijeva podizanje leđa i uzdizanje glave.

Gibanje zdjelice konja isto kao i ljudski hod

"Tijekom jahanja angažirani su i najmanji mišići koje obično zapostavljamo", objasnio je predsjednik Njemačke konjičke udruge, Thomas Ungruhe

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjenje je u trodimenzionalnom gibanju zdjelice konja lijevo-desno, naprijed-nazad i gore-dolje, što je istovjetno ljudskom hodu. Frekvencija koraka konja gotovo je ista kao i kod čovjeka. Jahanje je slično skijanju i plivanju. Naime, dok jašemo zauzimamo isti položaj tijela kao u skijanju, a rade i svi mišići bez velikog opterećenja kao u plivanju.

"A najbolji dio je to što jahač ni na koji način ne može izbjeći pokrete konja kojeg jaše", kaže Ungruhe. "Time se objašnjava činjenica da jahači početnici često ostanu bez daha nakon samo dvadesetak minuta normalnoga kasa."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahtjevnost jahanja može se pojačati duljinom jahanja i vrstom kasa. Ovaj sport osobito koristi svima koji dugo sjede za radnim stolom. Osim što su na svježem zraku i suncu, pri jahanju je najzaposleniji najopterećeniji dio kralježnice - donji dio leđa koji je zbog kretanja dobro pozicioniran.

Bez obzira na sve dobrobiti jahanja, osobe koje imaju probleme s kralježnicom prije te aktivnosti moraju se konzultirati s liječnikom da bi se ustanovilo je li taj sport za njih siguran. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početnici ne trebaju strahovati da će ih konj zbaciti s leđa jer ga većinu vremena vodi trener. 

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo