Oni koji žele smršavjeti ne trebaju se odricati krumpira. Pripremaju li ga na ispravan način, bez upotrebe loših ulja (u pire ne bi trebali stavljati margarin niti bi krumpir smjeli pržiti u lošim uljima), dobrodošao je na dnevni jelovnik.
Znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija i Nacionalnog centra za sigurnost i tehnologiju hrane tvrde da povrće ima glavnu ulogu u prehrani za mršavljenje, a osobito su se osvrnuli na učinak skromnog krumpira.
arti-201003230080006U istraživanju, koje je trajalo 12 tjedana, pratili su prehranu 86 muškaraca i žena, te nisu pronašli nikakve dokaze koji bi upućivali da ova prehrambena namirnica ima bilo kakav štetan učinak na gubitak kilograma.
Čini se, dakle, da se neopravdano ističe da krumpir ima visoki glikemijski indeks i da bi ga stoga trebalo izbjegavati u prehrani.
Dr. Britt Burton-Freeman objasnila je da srednje velik krumpir s kožicom zapravo ima samo 110 kcal i sadrži više kalija nego banana, te se stoga može konzumirati u dijetnom prehrambenom režimu.
http://www.mojdoktor.hr/
Prethodni članci:
arti-201006150237006 arti-201007200474006 arti-201003230080006