Nekad je bio privilegija bogatih, danas osnovna namirnica u kojoj, blago rečeno, pretjerujemo. Umjesto preporučenih 6 žličica šećera na dan, mi Hrvati pojedemo ih čak 36. Skrivenih šećera ima gotovo u svemu što jedemo.
49-godišnja Ljiljana Pranjić, oboljela je od karcinoma i zna koliko šećer može utjecati na zdravlje. "Ja se već više od 16 godina borim s rakom dojke. Trenutačno sam u jednoj dobroj fazi, idem samo na terapije pa sam već zaboravila riječ borba."
U tih 16 godina, Ljiljani se rak vraćao čak četiri puta. Vjerovala je medicini, ali i raznim prehrambenim savjetima. Imala je fazu bez šećera jer je i ona čula za istraživanja koja tvrde da se karcinom hrani šećerom.
"Na žalost, stanice raka se hrane gotovo svim suspstratima koji su im dostupni tako da ne možemo reći da se hrane ekskluzivno šećerima, odnosno glukozom. Međutim, možemo reći da stvaranje jednog miljea s nižom količinom glukoze za tumor nepovoljno i zbog toga se pretpostavlja da bi smanjeni unos šećra mogao biti koristan", objašnjava nutricionistica Darija Vranešić Bender. Pogledajte cijelu priču u videu
Pročitajte još:
- Ovo nikako nisu slatke muke: evo što šećer čini našem tijelu
- Zamjena za šećer: uz ovih pet namirnica život će vam biti sladak i bez bijelog šećera
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!