važno je u prehrani /

Izaberite najbolje bobičasto voće za sebe - od zdrave težine do zdravog srca

Image
Foto: Thinkstock

Ako tražite još jednu zdravu namirnicu kako biste lakše proveli dan, postoji dobar razlog da uvrstite i bobičasto voće u svoju prehranu

18.2.2020.
10:30
Thinkstock
VOYO logo

Liječnik Mahmoud Ghannoum, stručnjak je za zdravlje crijeva, zna koju hranu trebamo jesti kako bismo bili zdravi. Bobičasto voće odlično je zbog polifenola. Polifenoli su oni tajanstveni spojevi zbog kojih su vino i tamna čokolada dobri za nas. Istraživanja pokazuju da imaju važnu ulogu u našem metabolizmu, u održavanju zdrave težine i kod kroničnih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, neurodgenerativni poremećaji i čak kod karcinoma, piše MBG Food.

Iako poslastice poput vina i čokolade tehnički mogu biti izvor polifenola, Ghannoum ohrabruje ljude da izaberu neke druge izvore kada se radi o antioksidansima. "Mnogo polifenola dolazi iz bobičastog voća", rekao je Ghannoum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay

(Foto: Pixabay)

Određeno bobičasto voće bolji je izvor polifenola nego drugo, ali srećom znanstvenici su otkrili što je najbolje za nas. Jedno istraživanje navodi borovnice kao sjajan izvor fenolnih kiselina, koje su vrsta polifenola. Također odlični izvor polifenola su i ribizle, kupine, maline i jagode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ghannoum nema omiljeno bobičasto voće. "Volim različite vrste bobičastog voća. Jako su dobre za naša crijeva", dodaje dalje. Grožđe je također odličan izvor polifenola, zato je i vino zdravo. Ghannoum ne preporučuje vino u "medicinske svrhe", kaže da je dovoljno tri čaše vina tjedno, ali neka to ne bude vaš jedini izvor polifenola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo