Početkom 2009. godine započelo je istraživanje u južnoj Africi pri čemu su prikupljeni podaci iz 170.000 domaćinstava te 350.000 upitnika o prehrambenim navikama. Autori studije pratili su pojeftinjenje pojedinih artikala u prodavaonicama te utjecaj na prehrambene navike kupaca.
Nutricionisti i doktori odredili su listu proizvoda koji se smatraju zdravijim namirnicama i prodavane su s 25% popusta. Lista je uključivala voće, povrće, cjelovite žitarice, nemasne mliječne proizvode te su bili izostavljeni proizvodi bogati šećerima i soli. Rezultati studije pokazali su da se s popustom povećala kupovina poželjnih namirnica za 8,5% te se smanjila kupovina nepoželjnih namirnica (čips, zaslađena pića, slatkiši) za 7.2%.
Osobe koje su kupovale s popustom od 25% su u prosjeku konzumirali pola serviranja voća i povrća dnevno više. Također, manje su konzumirali brzu hranu (eng. fast food), hranu bogatu šećerom i soli, prženu hranu te procesirano meso. Sve osobe uključene u istraživanje imale su normalnu tjelesnu masu, objavljeno je u časopisu American Journal of Health Behaviour.
http://www.vitamini.hr/