Nova istraživanja dokazala su značaj brusnica za zdravlje srca. U prvom je 15 ispitanika popilo 480 mililitara soka od brusnica, a istraživači su ustanovili poboljšanje u dilataciji posredovanoj protokom brahijalne arterije četiri sata nakon konzumacije soka.
Dilatacija posredovana protokom brahijalne arterije je marker funkcije krvnih žila i kardiovaskularnog zdravlja te je priznata kao neovisni faktor rizika za razvoj krvožilnih bolesti.
arti-201102220015006U drugom je istraživanju 44 ispitanika s koronarnom bolesti arterija također popilo sok od brusnica. Iako istraživači nisu pratili iste promjene kao u prethodnoj studiji, zabilježili su smanjenje brzine karotidno-femoralnog pulsnog vala, što predstavlja mjeru krutosti arterija.
Sok od brusnica sadržavao je 835 miligrama polifenola i 94 miligrama antocijanina, fitonutrijenta koji je povezan s poboljšanjem u krutosti arterija. Ovaj se pigment nalazi u crvenom i ljubičastom voću i povrću, kao što su brusnice, zelje, cikla, trešnje, borovnice i maline.
No budući da su kisele, brusnice mogu biti neugodne za konzumaciju. Zato ih je najbolje piti u obliku soka jer tako neće nadražiti želudac.
Brusnice su bogati izvor vitamina C, vlakna i mangana.
Vezani članci:
arti-201008040233006 arti-201102220685006