Iako vam je neugodno, ove spolne probleme nipošto ne smijete ignorirati

shimmer fallback

Redoviti posjeti liječniku ključni su za spolno zdravlje. Ali, ne i dovoljni. Morate naučiti razumjeti svoje tijelo, prepoznati promjene i na pravi ih način prenijeti liječniku.

28.10.2014.
12:28
Play logo

Iako je normalno osjećati sram kada pričate o spolnom zdravlju, određene situacije poput bolova ili nelagode u vaginalnom području te promjene u menstrualnom ciklusu, mogli bi biti način vašeg tijela da vas upozori kako nešto nije u redu.

Simptomi koji zahtijevaju liječničku pažnju su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promjene u menstrualnom ciklusu

Liječniku se obratite ako - imate poremećen ili neredovit ciklus, pojačana krvarenja ili vam menstruacija skroz izostane. Liječnik će ustvrditi je li problem u promjenama u stilu života poput dijete ili nešto što zahtijeva tretman poput polipa.

Ako primijetite krvarenje koje nije povezano s menstruacijom, poput krvarenja tijekom odnosa, također se obratite liječniku što prije jer ono može značiti ozljedu cerviksa. U rijetkim slučajevima, vaginalno krvarenje može biti znak stanja poput cista, čak i nekih vrsta raka. Sva ta stanja, ako se ustanove a vrijeme, liječe se uspješno.

Bolovi ili nelagoda

Osjećate li bolove u predjelu zdjelice, obratite se liječniku. Nelagoda u području vagine ne samo da nije ugoda, nego može biti i znak infekcije. Žene s bolovima u zdjeličnom području trebaju se obratiti ginekologu, posebno ako bolovi ometaju svakodnevni život ili se pogoršavaju s vremenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznenadni gubitak težine ili debljanje

Ako dobijete ili izgubite značajni broj kilograma, važno je o tome obavijestiti liječnika. Ako sami ne možete objasniti otkud promjene u težini, one mogu biti simptomi skrivenog zdravstenog problema kojega bi liječnik trebao istražiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo