Brusnica u kapsulama, ekstrakt zelenog čaja, šumeća tableta vitamina C, koncentrat mogranja, beta-karoten, selen, ekstrakt sjemena grožđa, http://www.dijeta.co/vitamin-e/, ekstrakt borove kore itd.
Slobodno proširite popis još kojim preparatom sve dok se radi o antioksidansima, ljudi ih konzumiraju u neumjerenim količinama, vjerujući da tako poboljšavamo svoje zdravlje i tjeramo bolesti.
No, je li to doista tako? Prema dokazima koji su se prikupljali nekoliko godina, unos antioksidanasa ne pridonosi previše očuvanju ljudskog zdravlja. Prije nekoliko desetljeća znanstvenici su povezali razorne spojeve poznate kao slobodni radikali sa nizom patoloških stanja, uključujući rak, srčane bolesti, moždani udar, Alzheimerovu i šećernu bolest te neke druge. Slobodni radikali su spojevi sa slobodnim elektronima koji se stabiliziraju oksidirajuće molekule uzrokujući tako biološko propadanje. Oni su kao i ostali reaktivni oblici kisika nusprodukti disanja i kao takvi predstavljaju neizbježnu opasnost života na zemlji. Izloženost rendgenskom zračenju, ozonu, duhanskom dimu, onečišćenju zraka, infekcijama, industrijskim kemikalijama, ali i prekomjernom tjelesnom naporu, također dovodi do stvaranja slobodnih radikala.
Osamdesetih godina prošlog stoljeća pojavilo se potencijalno oružje za hvatanje u koštac sa slobodnim radikalima. Znanstvenicima je već odavno bila poznata činjenica kako se u ljudi čija je prehrana bogata voćem i povrćem manje javljaju razne vrste bolesti – upravo one koje su povezane sa razornim učinkom slobodnih radikala. http://www.dijeta.co/mit-o-antioksidansima/