Kemičar Brian P. Jackson, iz Trace Element Analysis Core Facility na Sveučilištu Dartmouth, vodio je tim koji je ustanovio problem s hranom za bebe. Ona u kojoj se koristi sirup smeđe riže ima šest puta veće razine arsena nego se to smatra sigurnim, pokazala je njihova studija. Isti je tim dokazao da isti zaslađivač, sirup smeđe riže, koji se stavlja u slatke energetske pločice i neke napitke za sportaše, također uzrokuje povišene razine arsena.
'Zabrinjava nas arsen u formulama za bebe. Rizik od trovanja ukoliko povremeno pojedemo energetsku pločicu nije velik, ali za bebe i one koji moraju jesti hranu bez glutena, mogućnost od trovanja arsenom je moguća', rekao je Jackson.
Izvori arsena
Organski arsen se nalazi prirodno u tlu, međutim opasnija verzija, onaj anorganski, godinama se koristila u pesticidima (u SAD-u do 2009.). Ova opasnija vrsta arsena povezuje se s rakom pluća, mjehura i jetre, te oštećenjem mozga.
Sve biljke ne apsorbiraju arsen podjednako, a riža ga apsorbira više nego bilo koja druga žitarica. Jackson kaže da je arsena više u smeđoj, nego u bijeloj riži, jer se anorganski arsen najviše nalazi u ljusci koja se odbacuje.
Formule za bebe napravljene od rižinog škroba imaju vrlo male razine arsena, ali ukoliko sadrže sirup smeđe riže, razina se naglo penje.
'Savjetovala bih potrošačima da se ne opterećuju ovom studijom, već da je koriste kao podsjetnik da organsko ne mora biti sinonim za zdravo, bolje ili sigurnije', zaključila je Connie Diekman, sa Sveučilišta Washington u St. Louisu.