I kolači mogu poboljšati memoriju i imunitet

Torte, kolači, sladoled i druge raznovrsne slastice svoju aromu, okus i posebnost duguju upravo začinima. Slatki zalogaji uz pomoć začina mogu postati i izvor zdravstvenih koristi.

28.1.2011.
20:20
VOYO logo

Začini poput celera ili lovora nezaobilazni su u pripremi pečenja, raznih jela i variva, a vanilija, šafran i cimet sastavni dio slastičarstva u kojem su "točka na i" svakom desertu. Znate li da klinčić, cimet i anis imaju ljekovita svojstva, te djeluju stimulirajuće na organizam u hladnim danima. (Pod uvjetom da ne pretjerate s količinom slatkiša, dakako)

1. Vanilija – šećerna kraljica Od vanilin šećera zdravstvenih koristi nećete imati, no ako koristite začinu koji potječe od vanilija biljke mogli bi osjetiti niz koristi. Ovom začinu se pripisuju afrodizijska svojstva, tvrdi se da jača imunitet i memoriju, a ekstrakt vanilija ulja dobro djeluje i na probavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Cimet Na tržištu se može naći u obliku praha, te cimet u kori. Najbolje je da imate i mljeveni i u obliku štapića, jer svaki ima svoju primjenu u gastronomiji. Božićni kolačići bez cimeta? Nezamislivo, kažu i oni koji ih spravljaju i oni koji ih samo vole jesti u beskrajnim količinama. Cimet spada među najstarije začine, a najviše je cijenjen cimet sa Šri Lanke. Često se koristi u kombinaciji sa đumbirom, i to tako da se dodaje u čaj od đumbira.

Djeluje stimulirajuće, smiruje probavne tegobe, djelotvoran je protiv prehlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Šafran Poznat je i kao jedan od najskupljih začina, bogate je povijesti, pa se tako koristio već u antičko doba. Odlikuje ga intenzivna aroma, a u kulinarstvu ima vrlo široku primjenu. Ima ga u pudinzima, sladoledu, kolačima, pecivu, raznim voćnim desertima, primjerice pikantan je i poseban dodatak s dunjama ili kruškama.

Zbog svoje žute, specifične boje zauzima posebno mjesto među začinima koji se koristi za bojanje peciva, sira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Klinčić Ako zima "miriše" po nekom začinu, onda je to zasigurno klinčić. To je tropsko drvo visoko najviše jedan metar, od kojeg se sušenjem cvjetnih palica dobiva aromatičan začin.

Klinčić sadrži mnogo aromatičnog ulja pa se upotrebljava za kuhanje kompota, kuhanog vina, punča i slatkih jela. Ima i ljekovita svojstva, ublažava dišne i probavne tegobe, pomaže kod zubobolje, štiti od upala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najčešće ga koristimo u kuhanim vinima, mnogi ga vole u božićnim kolačima, a odličan je i u kompotima. U kulinarstvu, i to kod pripreme mesa i juha, slaže se s ružmarinom, mažuranom, majčinom dušicom, pimentom.

5. Anis Od biljke anis plod se koristi kao začin, u kulinarstvu među ostalim i za kolače, a zanimljivo upotrebljava se i u pripremi likera te rakija. U slatkim jelima kao što su torte, keksi ili sladoled također se može koristiti. Dodajte ga i u pekmeze ili kompote koje će obogatiti osvježavajućim okusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ovaj je začin poznat po ljekovitim svojstvima, među ostalim, ublažava probavne tegobe, grčeve.

ordinacija.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201009230113006 arti-201012100934006 arti-200910290029006

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo