ono smo što jedemo / Hranom protiv depresije: Može li ono što jedemo utjecati na to kako se osjećamo?

Image
Foto: Pexels

Jednima je ona samo gorivo koje moraju unijeti u organizam, drugi žive da bi jeli. Je li ona više od kalorija, možemo li se hranom boriti protiv depresije?

29.3.2019.
14:44
Pexels
VOYO logo

Nutritivna psihijatrija je grana medicine čije vrijeme tek dolazi, a dr. Drew Ramsey jedan je od njezinih pionira. On se bori hranom protiv depresije. Psihijatar i profesor na Sveučilištu Kolumbija posvetio je život proučavanju utjecaja hrane na psihu te izdao nekoliko knjiga o ovoj temi. Njegova glavna suradnica je šefica i profesorica kulinarstva Samantha Elkrief koja zajedno s dr. Ramseyem sjedi u njegovoj ordinaciji kada on prima pacijente te zajedno s liječnikom određuje terapiju. 

Jedna od omiljenih namirnica dr.Ramseya su kamenice te ih često propisuje pacijentima koji se bore s depresijom. Kamenice obiluju vitaminom B12 za koji je znanstveno dokazano da dobro utječe na mozak, bogate su i omega-3 masnim kiselinama čiji je manjak u ljudskom organizmu povezan s visokim rizikom za razvoj depresije te samoubojstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Dr. Ramsey upozorava na važnost unosa nutrijenata u organizam, ne samo za tjelesno zdravlje, već i za mentalno te dodaje kako je za epidemiju depresije na svjetskoj razini kojoj svjedočimo, najviše pridonijela prehrana siromašna vitalnim tvarima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mozak je najsloženiji organ u tijelu i organ koji troši najviše energije. Kako bi ostao zdrav moramo mu osigurati nutrijente", objašnjava dr. Ramsey. On svojim pacijentima uz antidepresive i ostale lijekove propisuje terapiju hranom. Njegovo mišljenje dijeli i dr. Lisa Mosconi, direktorica Odjela za žensko mentalno zdravlje pri Medicinskom centru Weill Cornell u New Yorku.

Image
Foto: Pexels

(FOTO: Pexels)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša studija pokazala je da je mozak ljudi koji se hrane mediteranski mlađi, volumenom veći te metabolički aktivniji od mozga ljudi koji jedu zapadnjački", kaže dr. Mosconi te dodaje kako ne postoji jedan način prehrane za sve ljude, no i  kako bismo svi trebali izbaciti s jelovnika procesuiranu i visokoprocesuiranu hranu, smanjiti konzumaciju mesa i mliječnih proizvoda te prehranu obogatiti svježim, sezonskim voćem i povrćem, masnom ribom, cjelovitim žitaricama i mahunarkama - svim onim namirnicama koje smanjuju rizik od razvoja demencije  i ostalih degenerativnih bolesti mozga koje dolaze sa starenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Mosocni i Ramsey savjetuju prehranu u "duginim bojama", odnosno tanjure pune namirnica živih boja poput paprika, borovnica, batata, kelja i rajčica. Ove namirnice pune su fitonutrijenata i pomažu smanjivanju upala u tijelu te potiču stvaranje novih stanica, posebice stanica u mozgu tijekom naših zrelih godina. 

Sve je više psihijatara koji vjeruju da se može hranom boriti protiv depresije.  No ne moramo tići liječniku kako bismo provjerili ovu teoriju, dovoljno je da poboljšamo prehranu i promatramo kako se osjećamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo