Hranom ojačajte imunitet

Stižu nam hladniji dani godine. Koje biste namirnice istaknuli kao dobru zaštitu od gripe i infekcija za one kojima je preveliki financijski trošak kupovanje gotovih preparata u ljekarnama?

11.12.2011.
14:36
VOYO logo

Raznovrsnost u prehrani je ključna, tako da unosite dovoljno aktivnih tvari za obranu od štetnih mikororganizama. Na prvom mjestu to su vitamini i minerali (prvenstveno vitamin C, čija se važnost ne može dovoljno naglasiti te mineral cink) i drugi antioksidansi, kvalitetni proteini, nezasićene masnoće te probiotici i prebiotici.

Važno je održavati zdravlje crijeva, ujedno i naš najveći imunološki organ, kvalitetnom prehranu i redovitim pražnjenjem. Probiotički jogurti obogaćeni živim kulturama su dobra potpora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni izvori vitamina C su grejp i drugi agrumi, paprika, brokula te kiseli kupus. Važno je unositi i crveno-narančasto povrće (rajčica, mrkva, slatki krumpir), zelenu salatu, kelj pupčar. Većina ovih namirnica sadrži ß-karoten, antioskidans koji sudjeluje u jačanju imuniteta.

Životinjski izvori cinka su meso, školjkaši, mliječni proizvodi, a biljni pšenične klice, žitarice, grahorice i mahunarke (soja, grah, grašak, leća, slanutak), orašasti plodovi i sjemenke (bundeva, suncokret, sezam, orasi, lješnjaci).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostale namirnice koje se ističu povoljnim učinkom na imunitet su češnjak, gljive, usitnjeno laneno sjeme, ječam, svježi đumbir. Od čajeva su posebno djelotvorni zeleni te rooibos čaj.

Osim prehranom, jačanje imunološkog sustava možete postići kroz odmor, dovoljno sna, tjelovježbu i obitavanje u prirodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovorila: Jasna Ćerić, magistra nutricionizma

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo