Raznovrsnost u prehrani je ključna, tako da unosite dovoljno aktivnih tvari za obranu od štetnih mikororganizama. Na prvom mjestu to su vitamini i minerali (prvenstveno vitamin C, čija se važnost ne može dovoljno naglasiti te mineral cink) i drugi antioksidansi, kvalitetni proteini, nezasićene masnoće te probiotici i prebiotici.
Važno je održavati zdravlje crijeva, ujedno i naš najveći imunološki organ, kvalitetnom prehranu i redovitim pražnjenjem. Probiotički jogurti obogaćeni živim kulturama su dobra potpora.
Glavni izvori vitamina C su grejp i drugi agrumi, paprika, brokula te kiseli kupus. Važno je unositi i crveno-narančasto povrće (rajčica, mrkva, slatki krumpir), zelenu salatu, kelj pupčar. Većina ovih namirnica sadrži ß-karoten, antioskidans koji sudjeluje u jačanju imuniteta.
Životinjski izvori cinka su meso, školjkaši, mliječni proizvodi, a biljni pšenične klice, žitarice, grahorice i mahunarke (soja, grah, grašak, leća, slanutak), orašasti plodovi i sjemenke (bundeva, suncokret, sezam, orasi, lješnjaci).
Ostale namirnice koje se ističu povoljnim učinkom na imunitet su češnjak, gljive, usitnjeno laneno sjeme, ječam, svježi đumbir. Od čajeva su posebno djelotvorni zeleni te rooibos čaj.
Osim prehranom, jačanje imunološkog sustava možete postići kroz odmor, dovoljno sna, tjelovježbu i obitavanje u prirodi.
Odgovorila: Jasna Ćerić, magistra nutricionizma