Znate da su salame i grickalice pune soli, znate i da sami ne trebate previše soliti, ali hranu prepunu soli je teže izbjeći nego što mislite. Pogledajte neke od namirnica koje bi vas mogle iznenaditi:
1. Pakirane žitarice za doručak
Mislite da su zdrave, ali pune su šećera i natrija. Neke sadrže i po 360 miligrama natrija po šalici. Radije jedite zobene pahuljice, kokos, jogurt i voće.
2. Kruh
Bijeli je kruh na lošem glasu jer nema dovoljno vlakana i proteina. Ne ide mu ni u prilog to što ima previše soli: 240 mg soli po kriški. Ako vam za sendvič trebaju dvije kriške to je već 480 mg, a između ćete vjerojatno staviti opet nešto slano. Tamnije vrste kruha ne moraju biti puno bolje, stoga je najbolje ako kruh mijesite sami kod kuće.
3. Sokovi - voćni i oni od povrća
Slatki voćni napici su još jedan neočekivani izvor natrija. Neki koji se prodaju u prahu za razmućivanje mogu sadržavati preko 600 mg u dvije žličice. Problematični su i neki sokovi s povrćem - jedna čaša može sadržavati preko 600 miligrama.
4. Gotovi umaci za tjesteninu, gotova jela i konzerve
Iako većina tjestenina nema preveliku količinu natrija, gotovi umaci mogu sadržavati 1.000 mg u jednoj šalici. Slično ili gore je i s drugim gotovim jelima te konzerviranim povrćem.
5. Kečap
Jedna žličica kečapa može sadržavati do 150 mg natrija. Zato polako s namakanjem hrane u ovom umaku.
6. Sirevi
Jedna kriška tvrdog sira može sadržavati nešto manje od 400 mg natrija. To je duplo više natrija nego u kriški mozzarelle koja sadrži oko 150 mg natrija. I neki mekši sirevi znaju biti slani. Ako ih jedete zbog kalcija radije se odlučite za jogurt.
Vezani članci:
arti-201108170034006 arti-201109140537006