Glavno obilježje supernamirnica je mala količina kalorija i velika količina hranjivih tvari koje sadrže. Obično su i bogate antioksidantima i hranjivim tvarima.
arti-201103290065006Međutim, nutricionističke zvijezde i trendovi slične su modnim senzacija - traju vrlo kratko. Ljudska pohlepa supernamirnicu ubrzo pretvara u niz izuzetno prerađenih proizvoda koji su vrlo skupi ali ne donose ozbiljne zdravstvene koristi.
Osim toga, zdravstvene prednosti egzotičnog ploda ne moraju biti ništa veće od onih koje pružaju nama poznate namirnice koje se prodaju po daleko pristupačnijim cijenama. Primjerice Acai, plod brazilske palme, razvikan je kao supernamirnica izuzetnog djelovanja - smanjuje rizik od srčanih bolesti, raka, snizuje kolesterol... No potrošačima se ne napominje da izuzetno djelovanje imaju bobice, a ne i sok koji se naširoko prodaje.
Kad su istraživači proučili djelovanje različitih napitaka na tržištu pokazalo se da crno vino, soka borovnice i sok od grožđa imaju prihvatljiviju cijenu, više antioksidanata i veću učinkovitost u snižavanju lošeg LDL kolesterola. Navedeni napici imaju i više polifenola koji smanjuju srčane bolesti i rizik od raka, nego acai sok.
Želite li osjetiti učinke, bilo supernamirnice, bilo 'obične' hrane, uvijek uzmite cijeli plod, a ne prerađevine. Prava superhrana je najčešće bilo koji neprerađeni ili vrlo malo prerađeni plod. Ukoliko proizvod koji kupujete sadrži konzervanse, zaslađivače i tvari koje su vam nepoznate, vratite ga nazad na policu.
Zapamtite ovo: Jedete li svakodnevno cjelovitu hranu osjetit ćete veće koristi nego da povremeno navalite na supernamirnice.
Vezani članci:
arti-201103030538006 arti-201104150708006