Jetra proizvodi žuč koja sadrži žučne kiseline i lecitin – tvari koje emulgiraju ili raspršuju masne čestice i otpadne tvari koje jetra filtrira iz krvi. Primjerice kolesterol odlazi u žuč, a potom se izmetom izlučuje iz tijela.
Žuč je pohranjena u žučnom mjehuru, a otuda se kad jedete masnoće izlučuje u tanko crijevo. Žuč otapa velike količine masnoća u manje čestice i priprema ih za djelovanje enzima. Zdrav i nesmetan protok žuči pomaže probavljanju hrane i uklanjanju viška kolesterola i toksina iz tijela.
Određene namirnice potiču proizvodnju i protok žuči
Gorka hrana
Gorke namirnice pospješuju lučenje žuči, navodi se u studiji objavljenoj u 2011. godine u International Journal of Food Sciences and Nutrition. Okusni receptori za gorko aktiviraju gušteraču na lučenje probavnih enzima, a žučni mjehur ispušta žuč. Gorke artičoke, Cynara cardunculus, također poznate kao cardoon, odličan su izbor jer stimuliraju apetit, smanjuju mučninu, poboljšavaju rad jetre te povećavaju izlučivanje žuči i do 150 posto. Gorke artičoke smanjuju i bol u trbuhu, nadutost i zatvor. Umjesto cvijeta, za žuč je dobro jesti stabljiku ove biljke.
Salata od crvenog radiča također je dobra za žuč.
Žitarice punog zrna
Tijekom studije na životinjama pokazalo se da cjelovite žitarice poboljšavaju protok žuči, objavljeno je u svibnju 2012. u Journal of Hygiene Research. U osmotjednoj studiji, životinje čija je prehrana nadopunjena mješavinom cjelovitih žitarica imale su značajno povećano izlučivanje žuči u odnosu na skupinu koja je konzumirala hranu s dodatkom bijelog rižinog brašna. Jedna kasnija studija je pokazala da na izlučivanje žuči dobro djeluju i zobene mekinje.
Voće
Vlakna u nekom voću mogu povećati proizvodnju žuči, navodi se u studiji objavljenoj u lipnju 2009. Znanstvenici su posebno izdvojili karambolu (azijski plod koji u presjeku podsjeća na zvijezdu) i naranču. Čestice vlakana u njima povećavaju izlučivanje žučnih kiselina za 133 posto u usporedbi s kontrolnom skupinom koja nije dobila voćnim vlaknima nadopunjenu prehranu.
Korijen maslačka
Korijen maslačka je visokovrijedna hrana, ovo bilje, između ostalog, potiče i zdravlje jetre. Spoj iz maslačka nazvan taraksacin potiče tok žuči te smanjuje zagušenje jetre, kaže nutricionist Jonny Bowden, autor knjige 150 najzdravijih namirnice na Zemlji: nepristrana istina o tome što biste trebali jesti i zašto. Korijen maslačka možete koristiti na sličan način kao i peršin ili napraviti čaj od osušenog korijena.