I što napraviti / Grudi u menopauzi: kakve promjene možete očekivati

Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

Postoji dobar razlog zašto se menopauza naziva životnom promjenom. Može utjecati na svaki dio vašeg tijela, uključujući i vaše grudi

20.3.2018.
13:00
Thinkstock
VOYO logo

Tijekom perimenopauze - godine prije nego vaša menstruacija stane - počet ćete primjećivati promjene u veličini i obliku grudi. Također možete primijetiti da su nježnije i bolne

Grudi u menopauzi

Postoje tri uobičajena načina na koje menopauza i perimenopauza mogu utjecati na vaše grudi:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Osjetljive i bolne grudi

Prije menstruacije, tekućina se nakuplja u grudima, čineći ih natečenijima, osjetljivijma i bolnijima. Budući da hormonalne promjene tijekom perimenopauze čine vaš ciklus nepravilnim, bol i osjetljivost grudi može postati nepredvidiva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što možete napraviti: pravi grudnjak može napraviti veliku razliku: 85 posto žena s bolnim grudima, osjetile su olakšanje kad su počele nositi dobro podešen sportski grudnjak, prema studiji iz 2014. Isto istraživanje otkrilo je i da tehnike relaksacije i lagana masaža grudi također pomažu

2. Promjene u veličini i obliku grudi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se približavate klimakteriju, razina estrogena dramatično se smanjuje, a tako i tkivo žlijezda zda u vašim grudima. To uzrokuje da su manje bujne, ali više masnije, što može dovesti do spuštanja grudi. Također možete primijetiti da vaše grudi nisu tako pune kako su nekad bile i njihova se veličina može promijeniti.

Što možete napraviti: vrijeme je za odlazak u teretanu ili ulaganje u neke ručne utege. Zbog vježbanja grudi se podižu i bolje izgledaju jer dolazi do boljeg tonusa prsnih mišića. Dobre vježbe su sklekovi i podizanje utega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Kvržice u dojkama

Postoji nekoliko razloga zašto se to može dogoditi tijekom perimenopauze, uključujući normalno starenje i hormonalne promjene. Baš kao u bilo kojoj dobi, trebat ćete ipak posjetiti liječnika da saznate zašto je došlo do toga. Možda su ciste, vrećice ispunjene tekućinom koje su vrlo česte i nisu kancerogene. Mnoge žene, svih dobnih skupina, imaju ih. Fibrocistične promjene su još jedan mogući uzrok bolnih grudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što možete napraviti: nekim ženama pomaže smanjenje unosa kofeina. Također možete staviti tople obloge na bolna područja.

Kada morate posjetiti liječnika?

Većina promjena dojki u srednjoj dobi su normalne. Ali, razgovarajte sa svojim liječnikom ako primijetite bilo koju od ovih promjena:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • kvrga ili čvrsta ili debela površina na dojci ili pod pazuhom 
  • iscjedak iz bradavica ili ako bradvica postane uvučena
  • promjene na koži, kao što su crvenilo, ispupčenje ili koža poput narančine kore
  • neobjašnjiva oteklina ili smanjenje dojke, osobito na jednoj strani

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Versailles
Brak na prvu
Tajne vinove loze
Nestala
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbie u školi za princeze
Brak na prvu Australija
default_cta
Obiteljske tajne
ZLOGLASNI
Cijena strasti
VOYO logo