Prema genetičaru s Harvarda i stručnjaku za starenje dr. Davidu Sinclairu lakše ćemo shvatiti proces dugovječnosti ako na starenje gledamo na isti način na koji gledamo na bolesti.
"Točka u kojoj smo danas kada govorimo o razumijevanju starenja je ona na kojoj smo prije 30-40 godina bili po pitanju raka. Danas znamo što pokreće razvoj tumora", objašnjava dr. Sinclair za portal Mbg.
Do procesa starenja dolazi zbog nedostatka stresa u
organizmu. Kako bismo usporili starenje trebali bismo
još stresa dodati u svoj život. Vrlo radikalno, zar ne?
Stalno slušamo kako treba izbjegavati stres, a dr. Sinclaire
tvrdi suprotno. No, vidjet ćete da se radi o stresu koji je
sasvim prihvatljiv za tijelo. On savjetuje tri načina na
koja ćemo staviti tijelo u stanje stresa s ciljem
postizanja dugovječnosti. Kaže da to zamislimo kao treniranje
mišića. Možda ćemo, dodaje osjetiti nelagodu u početku, no tijelo
će nam biti zahvalno.
- Unosite manje kalorija u tijelo
Dr. Sinclair ne misli pod ovime povremeni post iako ga smatra izuzetno zdravim načinom prehrane. No, kako kaže, mnogim je ljudima zbog dnevne dinamike teško prakticirati isprekidani post. Puno jednostavniji način za redukciju kalorija je izbjegavati visokokaloričnu prehranu poput mesa. Preporuča vegetarijanski pa čak i veganski način života. "Jednom kada se naviknete na salate prestat ćete misliti na golemi odrezak", jednostavno objašnjava genetičar za MBG.
(FOTO: Pexels)
- Jedite organsko
Dr. Sinclair ima jedinstveni stav prema organskoj hrani. Osim što je nutritivno bogatija od sve ostale hrane, organska hrana je, prema njegovom mišljenju, "više pod stresom".
"Organska povrće dok raste nije zaštićeno raznim sredstvima, već se samo mora izboriti za sebe. Otud njegove jarke boje. One su način da se brani od nametnika i privuče kukce koji će mu koristiti. Kada u organizam unosimu ovakvu hranu, podižemo mu razinu zdravog stresa i potičemo lučenje enzima sirtuina koji ubrzavaju metabolizam i sagorijevanje kalorija te ublažavaju upalne procese i tako pridonose dugovječnosti. Hrana koja najbolje utječe na ove enzime je tamna čokolada, orasi, crna kava, crno vino, jabuke, celer, kelj i luk.
- Hladnoća
Posljednje, no ne i manje bitno za dug i vitalan život je izlaganje hladnoći jer je to izuzetno učinkovit način stavljanja organizma u stanje stresa. "Istraživanja su pokazala da se u tijelu miševa koji su izloženi hladnoći počinje stvarati zdrava, smeđa masnoća koja sagorijeva energiju, odnosno kalorije", kaže dr. Sinclair za Mbg.
No, prije nego uskočite u ledenu kupku, imajte na umu da ne treba dugo biti na hladnoći. Dovoljna su kratka izlaganja niskim temperaturama kako bi tijelo doživjelo šok. Kada se navikne na hladno, učinka više nema", naglašava genetičar.