Je li vrijeme za 'prekid'? / Gdje je granica? Otkrijte jeste li u nezdravom prijateljstvu

Image
Foto: Thinkstock

Prijateljstvo je neizmjerna podrška i 'čuvanje leđa', ali postoji granica nakon koje postaje gušenje

29.6.2018.
11:45
Thinkstock
VOYO logo

Ponekad smo toliko dugo prijatelji s nekim da njihove potrebe postaju jednako bitne kao naše, a ponekad se nađemo u toksičnom prijateljstvu koje počinje crpiti energiju iz nas. 

Takva prijateljstva znaju djelovati kao kavez, a pobjeći je teško jer je u pitanju ipak osoba koju ne želite povrijediti i do koje vam je stalo. Međutim, u takvim prijateljstvim najčešće jedna strana 'eksplodira'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako se to ne bi dogodilo provjerite ove 'simptome':

1. Stavljate njihove potrebe ispred svojih

Međusobno pomaganje okosnica je prijateljstva, a nema ništa lošeg u tome da ponekad počastite prijatelja ili neki plan prekrižite kako bi bili s njim. Međutim, vječito i pretjerano izlaženje u susret može kočiti vaš život, a vaš prijatelj postaje sve nestabilniji i stvara 'ovisnost' o vama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Teško vam je reći 'ne' i ne možete postaviti granice

Ljudi u nezdravim prijateljskim vezama najčešće ne znaju reći 'ne'. "Svi imamo unutarnji glasić koji nam govori je li odgovor na nešto 'da, 'ne' ili 'možda', ali osobe u nezdravim prijateljstvima nemaju dodir s tim instinktom ili ga ignoriraju", objasnila je psihologinja Andrea Wachter za Huffington Post.

(FOTO: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Uvijek ih pomažete kad upadnu u probleme

Oslanja li se vaš prijatelj uvijek na vas da ga izvadite iz nevolje? Takav odnos iscrpljujuć je i nije održiv na duge staze. Naravno, pomozite prijatelju, ali taj odnos mora biti dvosmjeran i ne smije ugrožavati vaše životne planove. Ponekad je najbolje pustiti nekoga da sam rješi problem jer mu inače radite 'medvjeđu uslugu'. 

4. Vi, i samo vi, ste im oslonac 

Svi prolazimo kroz životne periode kada su nam prijatelji neophodni, a njihova nam je podrška sve. Razlika između podrške u zdravim prijateljstvima i nezdravim je to da je u nezdravim odnosima najčešće jedna osoba 'spužva', a druga 'stresor'. Događa se da 'spužve' moraju uvijek biti dostupne, a njihovi se problemi 'umanjuju'. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5.  Ogorčeni ste zbog prijateljstva

Najjasniji je 'simptom' vaša ogorčenost. U stvarnosti uvijek znamo kada nam nešto ne odgovara samo je pitanje na koji ćemo način to iskazati i hoćemo li uopće. Gutanje problema polako ojačava gorčinu pa, ako se nište ne poduzme, može rezultirati mržnjom prema cijelom odnosu. 

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo