Istaknuti gastroenterolog prof. dr. Radoje Doder gostovao je na Prvoj televiziji gdje je govorio o problemima koje može uzrokovati teška prehrana, a objasnio je kako takva prehrana može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući i potrebu za operacijom.
Prof. dr Doder ranije je dijelio savjete o tome kada je najbolje piti vodu, a sada upozorava na opasnosti prejedanja tijekom blagdana i oslanjanja na "brzinske" dijete za rješavanje nastalih problema. Upozorava da takav pristup može dovesti do neočekivano mnogih zdravstvenih problema.
"Ne možemo se zavaravati da ćemo tijekom blagdana uživati u jelu, a zatim brzom dijetom riješiti sve probleme. Moramo imati plan i ne dozvoliti da hrana kontrolira naš život", upozorava gastroenterolog.
Mediteranska prehrana kao zamjena za brzu dijetu
Govoreći o zabludama vezanim za prehranu, prof. dr Doder ističe da zdrava hrana nije nužno bezukusna te napominje da je Mediteranska prehrana, koja se smatra veoma ukusnom, primjer zdrave prehrane koja može doprinijeti dužem životu, a objasnio je i kako ubrzati metabolizam.
Preporučuje šetnju nakon jela umjesto odmora kako bi se potaknulo tijelo da brže obrađuje unesenu hranu, a savjetuje i više manjih obroka umjesto nekoliko velikih kako bi se izbjegla hipoglikemija i prekomjerni unos hrane, a čvrsto je uvjeren u to kako prejedanje može uzrokovati niz problema.
Od želučanih problema, do povećanja krvnog pritiska te potiče na umjerenost i pametan izbor hrane tijekom blagdana.
"Nadutost je česta i prije i nakon praznika zbog nezdrave hrane. Nekada su postojale smjernice za zdravu hranu, a sada bi trebalo da postoje za vikend i praznike. Hrana koja se teško probavlja ne bi trebala biti unesena, jer remeti bakterijsku floru u tijelu i uzrokuje zadržavanje plinova te neprijatan osjećaj ili bol", rekao je on.
POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Sve što se gradi, odmah se puni: 'Tradicionalno smještaj u periodu Nove godine izuzetno brzo bude rezerviran'