Zadobili ste opekline od sunca? To znači da je UV zračenje uništilo većinu stanica u površinskom sloju kože i oštetilo njene dublje slojeve. Zapravo, svaka promjena boje kože koja je uzrokovana izlaganjem suncu znak je oštećenja kože. Što se tiče raka kože, on se može javiti ako dođe do oštećenja DNK gena koji upravljaju razvojem i diobom stanica kože. Pod utjecajem sunčevih zraka mijenja se i izgled i tekstura kože, a smanjuje se i njena elastičnost. To rezultira preranim nastankom bora i mlohavošću kože.
Srećom, postoji i hrana koja nas čini otpornijima
Antioksidansi
Riječ je o spojevima koji se bore protiv slobodnih radikala. Naime, slobodni radikali kradu elektrone iz zdravih stanica (u ovom slučaju stanica kože). S druge strane antioksidansi jure tijelom i daju dodatne elektrone slobodnim radikalima, tako da oni ne pustoše zdrave stanice.
Riba
Omega-3 masne kiseline imaju snažno protuupalno djelovanje. Najbolje je unijeti ih hranom (masna riba). Istraživanja pokazuju da omega-3 štiti stanice od štete koju nanose slobodni radikali (primjerice šteta koja nastaje sunčanjem). Jedna studija je ukazala na vezu između omege-3 i zaštite od raka kože. Ipak, pazite s dodacima prehrani jer je nedavna studija pokazala da kod muškaraca kapsule omege-3 mogu povećati rizik do pojave raka prostate.
Crveno i narančasto voće i povrće
Likopen, prirodni pigment i karotenoid (zapravo antioksidant), iz rajčice i drugih crvenih plodova pokazao se korisnim protiv kožnih iritacija nastalih djelovanjem UV zraka. Beta-karoten, još jedan tip karotenoida iz crvenog i narančastog voća i povrća, povezuje se s većom otpornošću na opekline. Osim toga, i flavonoidima pune naranče također jačaju kožu s obzirom na utjecaj UV zraka.
Tamna čokolada
Flavonoidi iz tamne čokolade omogućuju da se koža lakše nosi s oštećenjima, uključujući i ona koje nanose UV zrake. Osim toga, flavonoidi pomažu da koža bude hidratizirana, bolje opskrbljena kisikom, a jačaju i cirkulaciju.
Povrće iz obitelji kupušnjača
Cvjetača, brokula, kelj, kupus i lisnati kelj su biljke iz obitelji kupušnjača (krstašica). Sve sadrže važne antioksidanse, a istraživanja ih povezuju i s prevencijom svih oblika raka, uključujući i melanoma. Prokulice sadrže sulforafan koji jača prirodnu sposobnost kože da se brani od pojave raka.
Zeleno lisnato povrće
Ako je biljka zelena i lisnata, najvjerojatnije štiti i od sunčevog zračenja. Svježe bilje, posebno peršin, bosiljak, žalfija i ružmarin, također je puno sastojaka koji štite kožu od slobodnih radikala. Jedna je studija pokazala da zeleno lisnato povrće pomaže u sprečavanju ponovne pojave raka kože.
Zeleni i crni čaj
Možda ste primijetili da ljudi u toplim krajevima piju puno čaja? Čajevi su puni polifenola koji pomažu u sprečavanju razvoja raka jer ometaju krvotok u rakom zahvaćeno područje. Neke studije su pokazale da zeleni čaj sprečava razvoj nemelanomskog raka kože, pokazalo se i da ljudi koji piju jednu šalicu čaja dnevno imaju manje šanse za razvoj melanoma.