INFARKT ZBOG 12 ENERGETSKIH PIĆA NA DAN / 'Nisam imao pojma da u tome ima nešto loše, a sad imam ugrađen stent i doživotno sam na lijekovima'

Nakon što je pretrpio srčani udar pijući do 12 limenki energetskih pića dnevno tijekom godine dana Lee Kamen upozorio je na štetnost tog pića

23.6.2021.
7:26
Shutterstock

Nakon što je pretrpio srčani udar pijući do 12 limenki energetskih pića dnevno tijekom godine dana, 55-godišnji Lee Kamen upozorio je na štetnost tog pića. Smatra kako bi energetska pića trebalo zabraniti te poziva trgovce da ih ne prodaju mlađima od 16 godina, piše LADbible.

Premda mnogi supermarketi energetska pića ne prodaju djeci, nije ih protuzakonito kupovati mlađima od 16 godina.

Pio do 12 energetskih pića na dan

Lee je vlasnik bara i imao je 49 godina kada je doživio srčani udar, a inače ne pije i ne puši. "Tada sam bio na osam do 12 pića na dan, pio sam Red Bull i Monster, išao sam u Makro u nabavku za pub i kupovao pakiranja od 24 limenke i jednostavno ih pio kao i bilo koje drugi piće. Puno sam radio i pio ih da bih nastavio dalje. To je vjerojatno trajalo oko godinu dana", prisjetio se Lee.

"Jednog dana srušio sam se od srčanog udara i morao sam ugraditi stent, sad sam doživotno na lijekovima zbog tih opasnih pića", upozorio je.

"Kad sam bio u bolnici nakon srčanog udara, liječnik mi je rekao da je uzrok uzimanje energetskog pića. Nisam imao pojma da je do tada bilo što loše u njihovom pijenju", dodao je Lee, koji je ujedno i otac zbog čega želi da se prodaja tih energetskih pića zabrani maloljetnicima.

Nuspojave zbog konzumacije energetskih pića

Ističe kako djeca mogu lako kupiti pića te da je njegova mlađa kćer jedan dan nakon škole ušla u njegov automobil s limenkom energetskog pića u ruci te da je to piće odmah izlio ravno u odvod.

Prema trenutnim smjernicama, djeca između 12 i 18 godina ne smiju unositi više od 100 mg kofeina dnevno, što je oko količine koja se nalazi u šalici kave. Energetska pića, s druge strane, mogu sadržavati do 500 mg po limenci.

British Medical Journal ranije je ove godine izvijestio o 21-godišnjaku kojemu je zastalo srce zbog pretjerane konzumacije energetskih pića. Neimenovani muškarac pio je dvije litre kofeinskih napitaka dnevno, prije nego što je na kraju trebao na bolničko liječenje.

Liječnici su napisali izvještaj o slučaju za studenta nakon što je potražio liječničku pomoć kad je patio od otežanog disanja i gubitka kilograma, a testovi su pokazali da je imao zatajenje srca i bubrega. Svaka limenka koju je pio sadržavala je 160 mg kofeina, što znači da je konzumirao 640 mg dnevno.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen