hrana i žudnja / Emocionalno prejedanje? 5 razloga zašto ne možete prestati jesti

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Prejedanje može biti izravan rezultat toga što niste svjesni što ili zašto jedete. Terapeuti to nazivaju nesvjesnim prejedanjem

11.9.2019.
12:00
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

"Većina ljudi misli da je emocionalno prejedanje posljedica nedostatka samokontrole. Međutim, u svom opsežnom radu s poremećajima prehrane i poremećenom prehranom, rekla bih da je to rijetko slučaj", objašnjava psihologinja Jennifer Kromber za Psychology Today. Dalje navodi pet čimbenika koji utječu na ovakvu vrstu emocionalne povezanosti s hranom

1. Nesvjesnost

Emotivno prejedanje može biti izravan rezultat toga što niste svjesni što ili zašto jedete. Terapeuti to nazivaju nesvjesnim prejedanjem. To je ono kad završite s obrokom, ali polako nastavljate dalje jesti hranu koju ste željeli ostaviti. To može biti i kikiriki ili kreker, a samo zato što je ispred vas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rješenje? Pokušajte ostati svjesni što i kada jedete. Znam da može biti zamorno usredotočiti se u potpunosti na svoju prehranu, posebno u početku! Počnite polako i izbjegavajte hranu kada ste završili s obrokom.

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

(Foto: Thinkstockphotos.com)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Hrana kao užitak

Prema mnogim izvorima konzumiranje šećera i masti oslobađa opioide u našem mozgu. Opioidi su aktivni sastojci kokaina, heroina i mnogih drugih narkotika. Tako da se osjećate smireno dok jedete sladoled i čips. A odbacivanje tih navika je kao odvikavanje od droga. Pronađite druge načine s kojima ćete se osjećati zadovoljno i smireno. 

3. Nemogućnost s teškim osjećajima

U našoj kulturi od malih nogu učimo kako izbjegavati osjećaje. Nažalost, načini na koji smo naučili da se ne bavimo sa svojim osjećajima nije uvijek u našem najboljem interesu. Bez sposobnosti da se nosite se svojim osjećajima, podložni ste emocionalnom prejedanju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako vježbate prepuštanje teškim osjećajima, bit će vam lakše. Ovo je puno lakše reći nego učiniti jer nitko se ne voli osjećati tužno, odbačeno i jadno. Možda neće promijeniti izvor vašeg bijesa, ali spriječit će da prigušite svoje osjećaje i da zaustaviti prejedanje.

4. Mržnja prema vlastitom tijelu

Možda zvuči čudno, ali istina je: mržnja prema vlastitom tijelu jedan je od najvećih čimbenika u emocionalnom prejedanju. Negativnost, sramota i mržnja rijetko nadahnjuju ljude na dugotrajne velike promjene, pogotovo kada je riječ o našim tijelima ili našim osjećajima prema sebi. Mnogi mi kažu da će prestati mrziti svoje tijelo nakon što postignu ciljanju težinu. Morate prestati mrziti svoje tijelo kako biste završili ciklus emocionalnog prejedanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Psihologija

Prepuštanje gladi ili umoru najbolji je način da postanete ranjivi na emocionalno prejedanje. Kad je vaše tijelo gladno ili umorno, ono ne samo da šalje snažne poruke vašem mozgu da mora jesti, već kada smo gladni više nismo ni svjesni. Zbog toga se teško odupiremo žudnji ili potrebi za hranom. 

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo