Tajna srece mogla bi biti u necemu vrlo jednostavnom poput sendvica od tune ili srdela s krumpiricima.
Jedenje ribe moze sprijeciti pojavu depresije, prema novom istrazivanju - ali samo kod zena.
Istrazivaci su otkrili da jedenje plodova mora barem dva puta tjedno smanjuje rizik od depresije kod zena za 25 posto. Medutim, na muskarce riba nema zastitni ucinak.
Rad objavljen u casopisu American Journal of Epidemiology, spekulira se visoke razine omega-3 masnih kiselina u spoju s zenskim spolnim hormonima estrogenom i progesteronom pozitivno utjecu na mozak.
Tim znanstvenika s Istrazivackog instituta Menzies u Tasmaniji, Australija, pratio je 1.400 muskaraca i zena u dobi izmedu 26 i 36 godina u razdoblju od pet godina.
Sudionici su vodili dnevnik prehrane, u koju su bile ukljucene razne vrste morske hrane od racica, skoljki i ribe te su vodili zabiljeske o mentalnom zdravlju.
Cak i nakon sto su u obzir uzeti faktori poput pusenja, vjezbanja, tezine, konzumiranja alkohola, obrazovanja i zaposlenja, pronadena je jaka poveznica izmedu jedenja ribe i ucestalosti depresije.
U studiji se navodi: 'Kod zena se pokazao trend da svaki dodatni obrok ribe u tjednu smanjuje rizik do depresije za sest posto. Zene koje su jele ribu vise od dva puta tjedno na pocetku imale su 25 posto manji rizik od depresije tijekom pracenja od onih koje su ribu jele manje od dva puta tjedno. Za muskarce, potrosnja ribe nije povezuana s rizikom od depresije, mozda zato sto oni najvise omega-3 masnih kiselina konzumiraju iz drugih izvora, posebno mesa.'