DUGI COVID MOŽE OZBILJNO POREMETITI OSJETILO NJUHA: / 'Pasta za zube ima okus benzina'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Kava je imala užasan okus, a kada sam prala zube pastom za zube imala sam osjećaj kao da ih perem benzinom, bilo je grozno

28.12.2020.
19:14
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Gubitak mirisa bio je jedan od glavnih simptoma covida-19, a neki od pacijenata koji su imali ovaj simptom izvijestili su da su osjećali neke neugodne mirise čak i kada ih nije bilo. Ova distorzija njuha mogla bi biti povezana s dugim covidom.

Neki od oboljelih rekli su da su im miris pržene ribe i tosta bili su im nepodnošljivi, a jedna majka podijelila je svoje iskustvo sa znanstvenicima. Glavni simptom koji je Sarah Govier iskusila bio je gubitak mirisa, koronavirusom se zarazila još u svibnju. Majka dvoje djece opisala je kako je gotovo sva hrana počela mirisati trulo, zbog čega nije mogla jesti omiljena jela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NOVINARI UPITALI CAPAKA ZAŠTO SE NEĆE CIJEPITI PRED KAMERAMA: /

'To je prilično provokativno pitanje'

Image
NOVINARI UPITALI CAPAKA ZAŠTO SE NEĆE CIJEPITI PRED KAMERAMA: /

'To je prilično provokativno pitanje'

Osjećaj kao da zube perete benzinom

Gubitak mirisa se stručno naziva parosmija, a to je jedan od najčešćih simptoma kod oboljelih od covida-19. Ključno otkriće studije koju su proveli istraživači iz UCL i UCLH jest da je akutni gubitak mirisa i / ili okusa najčešći pokazatelj virusne bolesti. "Kava je imala užasan okus, a kada sam prala zube pastom za zube imala sam osjećaj kao da ih perem benzinom, bilo je grozno", kazala je Govier za Express.co.uk.

"U početku je sve mirisalo gotovo isto. Kava je imala miris kao da netko puši ili miris dima iz auspuha automobila. Češnjak i luk užasno smrde, ne mogu to ni opisati. Kako su to glavni sastojci u gotovo svakom obroku, kuhanje je postalo izazov", dodala je ova majka dvoje djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnici su otkrili da do gubitka mirisa dolazi zbog toga što virus oštećuje živčane završetke receptora u nosu, a upravo ti receptori govore mozgu kako da protumači kemijske informacije koje tvore mirisi. Ako su ti receptori oštećeni, može se javiti parosmija.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo