Prema riječima stručnjaka, banana nije dobar izbor za doručak i može u potpunosti pokvariti vašu naviku zdrave prehrane. Nutricionist dr. Daryl Gioffre je rekao da banane imaju dobru reputaciju zbog visokih razina kalija, vlakana i magnezija, ali da nisu dobar izbor za doručak.
Razlog za to je visoka razina šećera koji za banani iznosi 25 posto. Zahvaljujući kombinaciji s umjerenom razinom kiselosti uzrokuje brzo povećanje razina šećera koji pada sredinom jutra, piše Elite Daily.
"Banane će brzo povećati razine šećera, ali ćete se uskoro osjećati umornim i gladnim", izjavio je Gioffre.
Osim toga, banane nisu dobre ni u održavanju zdrave probave.
Šećerom do fermentacije
"Unošenje šećera u bilo kojoj formi dovodi do procesa fermentacije, baš kao što je slučaj s pivom i vinom, a nakon toga se u organizmu stvaraju kiselina i alkohol. To začepi probavni sustav", dodao je Gioffre.
No, to ne znači da se trebate odreći banana, samo ih morate kombinirati s nečim drugim.
"Ako banane ne kombinirate sa zdravim mastima, njene korisne osobine se gube, a razine šećera i kiseline se povećavaju", istaknuo je dr. Gioffre.
On preporučuje kombiniranje banana s nečim što će neutralizirati kiselinu i usporiti korištenje šećera te tako spriječiti brzo povećanje razina šećera i njegov nagli pad. Mogu se koristiti maslas od kikirikija, začini i bilje.
Ako jedete bananu za doručak, pojedite još nešto kako biste imali dovoljno energije do ručka.