ne smije se pretjerivati / Dokazali da kava kod alkoholičara smanjuje rizik od raka jetre!

Image
Foto: Promo fotografija

Za svaku šalicu kave dnevno rizik pojave raka jetara 14 je posto manji, otkrilo je istraživanje World Cancer Research Funda

30.3.2015.
16:41
Promo fotografija
VOYO logo

Kava može smanjiti rizik od raka jetara kod osoba koje konzumiraju veće količine alkohola, otkrili su znanstvenici koje prenosi britanski Daily mail.

No, istodobno upozoravaju da više od tri čaše alkoholnog pića dnevno povećava rizik pojave toga raka čija je pojava izravno povezana sa zloupotrebom alkohola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za svaku šalicu kave dnevno rizik pojave raka jetara 14 je posto manji, otkrilo je istraživanje World Cancer Research Funda (WCRF). Znanstvenici te fondacije analizirali su podatke 34 istraživanja koja su obuhvatila 8,2 milijuna ljudi od kojih je 24.500 oboljelo od raka jetara.

Iako je istraživanje pronašlo snažnih dokaza da kava može smanjiti rizik bolesti znanstvenici nisu preporučili neku određenu količinu kave koju se mora popiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti je znanstveni tim 2013. utvrdio da kava smanjuje rizik od pojave raka maternice. Istraživanje Američkog udruženja za borbu protiv raka pokazuje da četiri šalice kave dnevno smanjuju rizik od karcinoma usne šupljine, a ranija su istraživanja pokazala da kava smanjuje rizik od pojave raka crijeva, moždanog udara i Alzheimerove demencije.

No prevelika količina kave povećava broj otkucaja srca i krvni tlak, upozoravaju znanstvenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje WCRF-a je pokazalo da postoji veza i između pretilosti i pojave raka jetara kao i da tjelesne aktivnosti i konzumiranje ribe smanjuju taj rizik.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2012. rak jetara jedan je od pet najčešćih kod muškaraca i te godine odnio je 745 tisuća života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci upozoravaju da održavanje zdrave tjelesne težine i suzdržavanje od alkohola mogu smanjiti broj karcinoma jetara za četvrtinu.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo