OGLAS

Zanimljivo / Dojene bebe kojima se ranije uvede dohrana bolje spavaju?

Image
Foto: Thinkstock

Bebe koje, uz majčino mlijeko, ranije počnu dobivati i drugu hranu bolje spavaju, pokazalo je novo britansko istraživanje

10.7.2018.
13:10
Thinkstock
VOYO logo

Znanstvenici su, prema radu objavljenom u časopisu JAMA Pediatrics, utvrdili da su bebe kojima su majke već u dobi od tri mjeseca uz dojenje počele davati drugu hranu spavale bolje u odnosu na bebe koje su samo dojene.

Službene preporuke Svjetske zdravstvene organizacije su da se prvih šest mjeseci bebe isključivo doje i stručnjaci kažu kako bi se žene i dalje trebale držati tih preporuka iako se one trenutačno preispituju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Laki snovi /

Kako uspavati bebu: šest savjeta trenera za uspavljivanje

Image
Laki snovi /

Kako uspavati bebu: šest savjeta trenera za uspavljivanje

Znanstvenici su izvijestili da je istraživanje pokazalo da su bebe koje su dobivale i drugu hranu spavale dulje i manje se budile te imale manje drugih problema sa spavanjem pa je rezultat bio i veća kvaliteta života majki.

Istraživanjem koje je proveo King's College iz Londona i St George's, University of London, obuhvaćene su 1303 bebe koje su bile podijeljene u svije skupine. Jedna je skupina bila šest mjeseci samo na majčinu mlijeku a drugoj se u dobi od tri mjeseca počela dodavati druga hrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji djece u obje skupine ispunjavali su svaki mjesec upitnike o snu i prehrani do 12. mjeseca života beba a potom svaka tri mjeseca do njihova trećeg rođendana.

Prema istraživanju najuočljivije razlike bile su u dobi od šest mjeseci kad su bebe koje su dobivale i drugu hranu spavale četvrt sata dulje noću (dva sata tjedno dulje) i budile se prosječno 1,74 put noću u odnosu na bebe koje su bile samo na majčinom mlijeku a budile su se dva put noću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak i male razlike u duljini sna beba nose velike koristi 

Dr. Michael Perkin sa St George's, University of London ističe da čak i male razlike u duljini sna beba nose velike koristi za kvalitetu života roditelja.

Najznačajnija razlika bila je u kvaliteti sna bebe. One na dodatnoj hrani imale su 50 posto manje izglede plakati noću ili pokazivati druge znakove iritabilnosti što su sve razlozi da roditelji opet teško utonu u san nakon što umire bebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva hrana koju roditelji obično uvode u prehranu beba su pasirano ili kuhano meko voće i povrće poput mrkve, krumpira, jabuke, dinje ili kruške.

Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

(FOTOT: Thinkstock)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč službenim preporukama jedno je britansko istraživanje provedeno 2010. pokazalo da 75 posto britanskih majki počne uvoditi drugu hranu i prije petog mjeseca života beba a 26 posto kao razlog te odluke navodi da se bebe noću bude. 

Prof. Gideon Lack s King's College, London kaže kako je njegovo iskustvo da roditelji smatraju da ranije uvođenje druge hrane poboljšava san beba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još:

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu
Dosje Jarak
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
As u rukavu
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Šetnja s lavom
default_cta
Moj pas Marmaduke
Megadance
Vozi moj auto
Maša i medvjed
Ljubavna zamka
default_cta
U klinču
Lijek za život
VOYO logo