Pokazalo istraživanje /

Dobre vijesti: mediteranska prehrana povezana s manjim rizikom od smrtonosnog raka dojke

Image
Foto: Thinkstock

Kod grupe žena koje su konzumirale hranu najsličniju mediteranskom modelu zamijećen je 40 posto manji rizik od razvoja smrtonosnog oblika raka dojke

8.3.2017.
13:31
Thinkstock
VOYO logo
Image
Danas za bolje sutra /

Mediteranska prehrana usporava starenje mozga te čuva sive i bijele stanice

Image
Danas za bolje sutra /

Mediteranska prehrana usporava starenje mozga te čuva sive i bijele stanice

Otprije je poznato da je mediteranski model prehrane jedan od najzdravijih i najpreporučljivijih, a nedavna opsežna studija pokazala je da smanjuje rizik od obolijevanja od smrtonosnog oblika raka dojke za 40 posto

Znanstvenici su tijekom 20 godina pratili zdravstveno stanje više od 62.000 žena, nastojeći ustanoviti na koji način vrsta njihove prehrane utječe na potencijalni razvoj raka dojke, piše Independent

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod grupe žena koje su konzumirale hranu najsličniju mediteranskom modelu zamijećen je 40 posto manji rizik od razvoja smrtonosnog oblika raka dojke u odnosu na one koje su bile "najudaljenije" od takve vrste prehrane. Riječ je o trostruko negativnom raku dojke, odnosno onome koji ne posjeduje estrogenske (ER) ni progesteronske receptore (PR) kao ni receptore za humani epidermalni faktor rasta (HER2). Ovaj oblik bolesti, koji ne stimulira spolni hormon estrogen, često je teže liječiti i njegov je ishod češće fatalan

Svake godine u Velikoj Britaniji rak dojke dijagnosticira se 55.000 žena. Među njima ih 30 posto obolijeva od trostruko negativnog oblika. Svake godine u toj zemlji od posljedica raka dojke umre 11.400 žena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno ribe, maslinovog ulja i obilje voća i povrća

Tipična mediteranska prehrana lako je prepoznatljiva po poluvegetarijanskoj prehrani u kojoj je umjesto mesa puno ribe, maslinova ulja umjesto margarina i drugih zasićenih masnoća, te obilje voća i povrća.

Blaga klima mediteranskih zemalja, a s Hrvatskom ih je 16, omogućuje rast povrtnica s velikim lisnatim dijelovima poput raštike i zelene salate preko cijele godine, te agruma (limuna, naranče, grejpa, mandarina), kivija, smokava, badema, grožđa, brokule i kupusa. Sve su te namirnice bogate raznim zaštitnim tvarima.

Posebno valja istaknuti maslinovo ulje kao najveći prirodni izvor mononezasićenih masnih kiselina, toliko važnih za stvaranje ravnoteže masnoća u krvi. Uz vrlo malo mesa, puno kuhanoga povrća, obilje agruma, nemasne ribe, nije zanemarivo ni kretanje na morskom zraku.

"Naše istraživanje trebalo bi pomoći da se ukaže na to u kojoj su mjeri naše prehrambane navike važne za potencijalni razvoj ove teške boleti", kazao je profesor Piet van den Brandt sa sveučilišta u Maastrichtu koji je vodio studiju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pronašli smo snažnu vezu između mediteranskog načina prehrane i smanjenog razvoja trostruko negativnog raka dojke među ženama u postmenopauzi, bez obzira na to je li se radilo o nemediteranskoj populaciji. Ovaj oblik raka dojke najčešće ima lošije prognoze od ostalih vrsta", rekao je.  

Iz studije je isključena konzumacija alkohola, točnije vina, koja je dio tradicionalne mediteranske prehrane, s obzirom na to da je poznato kako je konzumiranje bilo kakve vrste alkohola povezano s rakom dojke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo