Aktive tvari korijena đumbira, gingeroli, zaslužne su za njegov protuupalni, analgetski i antipiretski učinak, stoga se đumbir preporuča kao preventivno sredstvo protiv prehlade, upala dišnog i probavnog sustava.
Učestalom konzumacijom čaja od đumbira ojačat ćemo funkciju imunološog sustava tijekom hladnijeg dijela godine, kao i kod kronične iscrpljenosti i umora organizma.
Osim što odgađa simtpome prehlade, potiče cirkulaciju te zagrijava organizam, izaziva znojenje i pojačano lučenje toksina. To je jedan od razloga zašto se i u tzv. proljetnim kurama detoksikacije đumbir obilno koristi. Čaj od đumbira s limunom i medom pružit će dobru prevenciju od viroza i infekcija dišnog sustava.
Najveću korist imat ćemo od svježeg đumbira, kojeg, osim u čaj, možemo dodati prilikom kuhanja kompota ili u svježe iscjeđene voćne i povrtne sokove - obogatit će ih svojom intenzivnom, ali ugodnom i osvježavajućom aromom!
Đumbir je koristan i u otklanjanju problema s probavnim sustavom, zato je preporuka što češće dodavati ga jelima. Jedna kap eteričnog ulja đumbira u čaši vode spriječit će grčeve ili nadimanje nakon obroka.