Prvi hamburger, koji britanski tisak naziva Frankenburger, jer je proizveden u laboratoriju od matičnih stanica krave, u ponedjeljak je poslužen u Londonu, a probali su ga jedna Austrijanka i jedan Amerikanac. Umjetni odrezak težak je 42 grama, a cijena mu je, svakom, bila 250.000 funti.
Burger je djelo nizozemskog znanstvenika sa sveučilišta u Maastrichtu, Marka Posta. Njemu i njegovim suradnicima trebalo je šest tjedana da naprave burger od 20.000 sitnih komadića mesa uzgojenih u laboratoriju. Tome su dodali mrvice masnoće, sol, jaja u prahu, sok od cikle i šafran za boju.
Presuda gastronomskih dragovoljaca glasila je: "vrlo intezivan okus", "ista tekstura", općenito "vrlo blizu mesu", unatoč "nedostatku masnoće". Dvojac nije dovršio svoj obrok unatoč povisokoj cijeni koju je platio.
Proizvodnja mesa u laboratoriju omogućit će da se smanji ispuštanje stakleničkih plinova u stočarstvu, ističe Post. Njegovi suradnici računaju da bi se umjetno meso moglo naći na tržištu za deset do dvadeset godina.