VRLO INTENZIVAN OKUS /

Degustirali odrezak od 250 tisuća funti

Image
Foto: YouTube

Umjetni odrezak težak je 42 grama a cijena mu je, svakom, bila 250.000 funti.

5.8.2013.
19:18
YouTube
VOYO logo

Prvi hamburger, koji britanski tisak naziva Frankenburger, jer je proizveden u laboratoriju od matičnih stanica krave, u ponedjeljak je poslužen u Londonu, a probali su ga jedna Austrijanka i jedan Amerikanac. Umjetni odrezak težak je 42 grama, a cijena mu je, svakom, bila 250.000 funti.

Burger je djelo nizozemskog znanstvenika sa sveučilišta u Maastrichtu, Marka Posta. Njemu i njegovim suradnicima trebalo je šest tjedana da naprave burger od 20.000 sitnih komadića mesa uzgojenih u laboratoriju. Tome su dodali mrvice masnoće, sol, jaja u prahu, sok od cikle i šafran za boju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presuda gastronomskih dragovoljaca glasila je: "vrlo intezivan okus", "ista tekstura", općenito "vrlo blizu mesu", unatoč "nedostatku masnoće". Dvojac nije dovršio svoj obrok unatoč povisokoj cijeni koju je platio.

Proizvodnja mesa u laboratoriju omogućit će da se smanji ispuštanje stakleničkih plinova u stočarstvu, ističe Post. Njegovi suradnici računaju da bi se umjetno meso moglo naći na tržištu za deset do dvadeset godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo