DEČKI, OPREZ! / Napipate li ovo na svojim testisima smjesta idite liječniku

Image
Foto: Thinkstock

Od raka testisa ne obolijeva veliki broj muškaraca, kao primjerice, od raka prostate ili raka pluća.

23.10.2015.
9:19
Thinkstock
Play logo

Rak prostate je drugi na listi najčešćih vrsta karcinoma koji pogađaju muškarce, dok rak testisa nije ni u prvih 10. No, dok od raka prostate uglavnom obolijevaju stariji muškarci koji imaju 50 i više godina, a najveći broj njih oboli nakon sedamdesete, od raka testisa uglavnom obolijevaju mladi muškarci, od 30 do 35 godina. Gotovo da nema slučajeva oboljelih muškaraca koji imaju više od 50 godina.

Drugi razlog je taj što je rak testisa jako lako otkriti, dok se simptomi raka prostate preklapaju sa simptomima raznih bolesti urinarnog trakta, pa je teško postaviti dijagnozu bez opsežnih analiza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato se muškarce neprestano upozorava da redovito obavljaju samopreglede. Naime, svaki muškarac sam može lako prepoznati simptome ove bolesti u ranoj fazi i riešiti stvar bez ozbiljnijih posljedica, kao što je neplodnost.

Play logo

Dakle, povremeno pažljivo opipajte mošnje kako biste provjerili ima li u njima kakvih kvržica. Napipate li bilo kakvu tvrdu oteklinu ili grudicu, koja obično nije bolna, odmah se javite liječniku kako biste na vrijeme poduzeli potrebne mjere liječenja.

Telegraf/Magazin.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo