Najčešće se koristi kao dodatak čaju ili kao začin. Grije, ali je koristan i protiv gripe i prehlade. No ako želite jednostavno a učinkovito sredstvo koje ublažava glavobolje i jača imunitet, smanjuje rizik od karcinoma, dijabetesa i srčanih oboljenja, probajte vodu s đumbirom.
Sastojci:
4 žlice đumbira u prahu 3 šalice mlake vode 1 limun 3 žličice meda
Priprema:
Iscijedite limun i svježi sok dodajte mlakoj vodi, kao i đumbir u prahu. Sve dobro promiješaje, dodajte med, i opet promiješajte. Ostavite stajati 30 minuta.
Najbolje je da ovo piti ujutro, natašte, ali djelotvoran je i tijekom dana.
Istraživanja su pokazala da đumbir može smanjiti rast stanica leukemije, raka dojke i jajnika, raka debelog crijeva, raka gušterače te raka kože, prenosi Livestrong.
Za to je zaslužan gingerol, spoj koji đumbir čini ljutkastim, a djeluje protupalno i antibakterijski. Slično kao i kapsaicin iz feferona, gingerol djeluje na receptore bola na završecima živaca, zbog čega se đumbir koristi i kada nas boli glava. Đumbir, također, ublažava osjećaj mučnine, koji prate migrenu, a ako imate zatvor, ili jednostavno želite smršaviti - koristite đumbir što češće jer ubrzava rad crijeva.