CRVENI VJETAR ILI ERIZIPEL: / Neugodna infekcija kože koju ćete lako spriječiti uz ove savjete

Erizipel ili crveni vjetar je akutna bakterijska infekcija kože i potkožnog limfnog tkiva. Najčešći uzročnik ove bolesti je piogeni streptokok, a ponekad i druge bakterije.

23.4.2017.
10:00
Thinkstock, Juanmonino
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Crveni vjetar nastaje kada uzročnik uđe kroz oštećenu kožu te nakon toga dolazi do drugih stanja: gljivičnih infekcija stopala, oteklina uzrokovana zastojem limfe te kožnog ulkusa ili ekcema. Najčešće se pojavljuje na potkoljenicama, rukama i licu, no moguće je da će se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela.

Simptomi crvenog vjetra

Ovo je bolest sklona ponavljanju, ali ako dođe do ponavljanja, simptomi su blaže izraženi. Erizipel prolazi puno sporije nego što nastane.

 • bolest počinje naglo, visokom temperaturom do 40°C, zimicom i tresavicom
 • moguće je da se pojavi glavobolja, malaksalost i povraćanje
 • crveni vjetar se na koži očituje naglim pojavljivanjem oštro ograničenog crvenila i oticanja s često uzdignutim rubom
 • na površinskom sloju kože moguće je da se pojave i mjehuri, manji ili veći, ispunjeni bistrim ili krvavim sadržajem.

Uz erizipel lica najčešće dolazi i rinitis, zbog čega se promjene prvo vide na nosu te se šire poprimajući oblik leptira.

Prijenos bolesti i prevencija erizipela

Erizipel se prenosi kapljičnim putem, a vrijeme do pojave simptoma bolesti ovisi o bolesniku - može biti nekoliko sati ili nekoliko dana. Crveni vjetar pojavljuje se kod odraslih, no čest je i kod djece. Veća šansa da se pojavi crveni vjetar kod djece je od 6-12 godine. Izvor zaraze crvenim vjetrom je čovjek - bolesnik ili kliconoša. Erizipel nije jako prijenosan ali mu pogoduje limfna staza osjetljivih ljudi. Bolesnici s kroničnim bolestima i oslabljenim imunitetom imaju veće šanse dobiti erizipel, naročito ako na koži imaju posljedice opekotina, prijeloma ili kirurških zahvata. Erizipelu su posebno skloni alkoholičari, dijabetičari i bolesnici s kroničnim bolestima jetre, bubrega, varikoznim venama.

Prevencija podrazumijeva:

 • osnaživanje imuniteta vitaminima, proteinima i antioksidansima
 • čestu dezinfekciju ruku i lica
 • održavanje osobne higijene i često mijenjanje odjeće
 • korištenje bolničke maske koliko se nalazite u blizini zaražene osobe
 • prekrivanje rana ili nedavnih prijeloma u blizini velike količine ljudi

Terapija i liječenje

U slučaju pojavljivanja bolesti, najčešći lijek su antibiotici. Prije otkrića antibiotika, bolest je bila i neugodna, ali je i često imala smrtni ishod. Danas to nije slučaj i liječenje je lako uz terapiju. Oboljelima se preporučuje mirovanje i korištenje hladnih obloga i analgetika koji mogu ublažiti lokalnu neugodu.

  "Lijek izbora je penicilin u obliku tableta ili intramuskularnih injekcija, obično tijekom deset dana, no dužina liječenja i doza lijeka ovise o težini bolesti. Kod osoba preosjetljivih na penicilin, primjenjuje se eritromicin ili doksiciklin. U slučaju ponavljajućeg erizipela, može se primijeniti profilaksa benzatin-penicilinom, svaka tri tjedna tijekom 2-3 mjeseca", navodi Darinka Periša, dr.med. za Zavod za javno zdravstvo Rijeka.

Moguće komplikacijecrvenog vjetra mogu biti lokalne kao što su celulitis, konjuktivitis, keratitis, i opće kao što su sepsa i intersticijska upala bubrega. Bez obzira na to, sve komplikacije su rijetke ako se erizipel pravilno liječi.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali