Registriraj se
Ako imaš postojeću Voyo pretplatu i registriraš se s istim mailom, uživat ćeš u net.hr portalu bez oglasa.
  • Najmanje 8 znakova
  • Barem jedan broj
  • Barem jedno veliko slovo
  • Barem jedan poseban znak
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
podiže energiju /

Crna čokolada i zeleni čaj - savršena kombinacija za koncentraciju

Kada u poslijepodnevnim satima osjetite iznenadnu pospanost ili umor, a preostalo vam je još neobavljena posla, ne posežite za kavom

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Umjesto kave posegnite za tamnom čokoladom i zelenim čajem jer je to odlična kombinacija za podizanje energije, pokazalo je istraživanje.

Znanstvenici sa sveučilišta Sjeverne Arizone (NAU) testirali su mentalne reakcije sudionika istraživanja tijekom kojega su oni konzumirali razne vrste čokolade s različitim udjelom kakaoa. Naručitelj istraživanja je tvrtka Hershey koja proizvodi slatkiše.

Kod ispitanika koji su pojeli čokoladu sa 60 posto kakaoa, što se smatra minimalnom količinom da bi se čokolada svrstala u kategoriju crne, zamijećena je povećana budnost i pojačana koncentracija, no istodobno i negativan učinak - porast krvnog tlaka. Kod ispitanike druge grupe koja je konzumirala crnu čokoladu s aminokiselinom L-theaninom, sastojkom zelenog čaja, zamijećen je pojačan osjećaj relaksiranosti, ali bez omamljenosti ili smanjene budnosti. Važno je istaknuti i da se nedugo nakon konzumiranja ove aminokiseline krvni tlak smanjuje.

"Ovo je otkriće vrijedno pažnje", smatra profesor psihologije na NAU-u, Larry Stevens, koji je vodio istraživanje. "Riječ je o čokoladi zdravoj za srce koja sadrži visok udio kakaoa i L-theanina, što je dobra kombinacija za srce, jer smanjuje krvni tlak, istodobno jačajući energiju i podižući budnost". Stevens kaže kako kombinacija crne čokolade s ekstraktom zelenog čaja još nije na tržištu, no da tvrtka Hershey u suradnji s istraživačima radi na tomu.

Studija, čiji su rezultati objavljeni u stručnome časopisu NeuroRegulation, prvo je ove vrste u kojemu se proučavao učinak čokolade na povećanje pozornosti, a provedeno je uz pomoć EEG tehnologije kojom se mjerila moždana reakcija na određene stimulanse kod 122 ispitanika u životnoj dobi između 18 i 25 godina.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike