arti-200911120199006Doduše, riječ je crnoj, bitter, gorkoj čokoladi sa 70 i više posto kakaovca i količini od tek nekoliko kockica dnevno, piše Večernji list.
Na švicarskom University Hospital znanstvenici su usporedili učinke koje na zdravlje imaju svijetla mliječna čokolada i tamna, te pratili krvnu sliku 20 muškaraca pušača.
Pratili su stanje njihovih krvnih žila tijekom 24 sata i nakon pregleda ultrazvukom ustanovili kako im je crna čokolada značajno poboljšala protok krvi kroz arterije. Nekoliko kockica crne slastice "držalo" je čak osam sati!
Onima koji su jeli svijetlu čokoladu stanje u arterijama nije se promijenilo. Inače, crna čokolada bogata je antioksidansima i stoji uz bok crnom vinu, zelenom čaju i šumskom voću, navodi Večernjak.
Prethodni članci:
arti-200911120199006 arti-201004270052006 arti-201004290007006