U posljednjim desetljećima stopa pretilosti u razvijenim zemljama opasno je narasla. Veća dostupnost hrane, posebno visokokalorične, industrijski prerađene, udružene s reklamnim pritiscima koji propagiraju nepravilne prehrambene navike, značajno pridonosi povećanju debljine i pretilosti koje vidimo u nas i u ostalim dijelovima svijeta.
Pretilost je kronična bolest koja se razvija iz međudjelovanja gena i okoline. Naše shvaćanje kako i zašto se razvija pretilost je nepotpuno, ali ono uključuje kombinaciju socijalnih, kulturalnih, fizioloških, metaboličkih i genskih faktora.
Geni Geni mogu djelomično utjecati na razvoj povećane tjelesne težine, ali vaša je težina u konačnici najviše određena prehranom i fizičkom aktivnosti. Kroz duže vremensko razdoblje, konzumiranje viška kalorija, sjedilački način života ili kombinacija ove dvije stvari, vodi ka pretjeranom debljanju.
http://www.dijeta.co/zasto-smo-debeli/