Čime se hrane građani Hrvatske?

Svinjetina, perad, kruh i krumpir najčešće su na tanjuru prosječnog Hrvata, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Meso se jede svaki dan, a jabuke i banane jednom do dvaput tjedno.

14.11.2011.
16:16
VOYO logo

Istraživanje Državnog zavoda za statistiku otkriva da tjedno pojedemo 0,37 kilograma mesa peradi, tri puta više kruha, odnosno 1,36 kilograma te 0,82 kg krumpira. Istovremeno, prosječni Hrvat pojede dvije jabuke i jednu do dvije banane tjedno.

Prosječni Hrvat gotovo svakoga dana jede meso. Najčešće je to svinjetina, a odmah zatim meso peradi, dok govedine jede dvostruko manje, a teletine čak deset puta manje (tek 1,8 kg godišnje).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerojatno stoga što više vole meso, Hrvati zapostavljaju konzumaciju ribe, koju jedu tek jednom tjedno ili manje. Budući da smo mediteranska zemlja, ovo bi svakako trebalo mijenjati, tako da prosjek bude barem dva puta tjedno.

Prosječno se popije čaša mlijeka dnevno, a sireva se jede vrlo malo – tek 145 g tjedno. Ostali mliječni proizvodi također su vrlo malo zastupljeni, te se prosječno konzumira tek 315 g mliječnih proizvoda tjedno. Dakle, svakako bi trebalo povećati unos fermentiranih mliječnih proizvoda i sireva. Prosječni Hrvat svaki drugi dan pojede jedno jaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez kruha ne možemo, ulje i šećer volimo, a voće izbjegavamo

Hrvati najradije odabiru kruh i krumpir kao izvore ugljikohidrata, dok su tjestenina i riža znatno manje zastupljeni. Prosječno se pojede 200 g kruha, u kojima dobijemo čak 500 kcal, tako da po ovim podacima četvrtinu dnevnih energetskih potreba podmirujemo iz kruha. Iako ne znamo koji se kruh uglavnom konzumira, trendovi proizvodnje i potražnje ukazuju na sve veću konzumaciju integralnog kruha i kruha sa sjemenkama, što je pohvalno, međutim, količine bi ipak trebale biti manje.

Unos ulja je također prilično visok, a prosječno pojedemo dvije i pol velike žlice ulja, u kojima dobijemo oko 324 kcal, što odgovara 16% dnevnih energetskih potreba. Bilo bi zanimljivo znati koliki udio čine maslinovo i bućino ulje. Prosječni Hrvat dnevno pojede žličicu margarina i trećinu žličice maslaca.

Prosječni Hrvat tjedno pojede dvije jabuke i jednu do dvije banane. Jednom do dva puta tjedno Hrvati posegnu za nekom južnom voćkom, dok je potrošnja (super) bobičastog voća gotovo neznatna, jer prosječni Hrvat tjedno pojede tek trećinu šalice. Unos povrća je adekvatan, jede se približno 180 g dnevno. Potrošnja konzumnog šećera viša je od preporučene, prosječno dvije velike žlice.

Budući da su Hrvati poznati kavopije, zanimljiv je podatak da prosječno dnevno unesu gotovo 2 dl kave. Pivo se pije češće nego vino, pa tako prosječni Hrvat popije 3 dl piva tjedno i 2 dl vina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. sc. Darija Vranešić Bender http://www.vitamini.hr/

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike