Četiri navike koje smanjuju rizik od infarkta za nevjerojatnih 80 posto

Muškarci su u velikoj mjeri skloniji srčanom udaru zbog hormonalnog statusa koji se razlikuje od ženskog. No, neke životne navike drastično smanjuju izglede od nastanka srčanih bolesti.

24.9.2014.
9:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Istraižvanje koje je provedeno na švedskom Institutu Karolinska, pokazalo je kako prestanak pušenja, smanjena količina alkohola, zdravija prehrana i redovita tjelovježba smanjuje opasnost od pojave infarkta kod muškaraca za čak 80 posto. Stručnjaci su 11. godina radili na istraživanju u kojem je sudjelovalo 20.271 muškarac u dobi između 45 i 79 godina.

Znanstvenici muškarcima preporučuju svakodnevno kretanje u trajanju od oko 40 minuta. Nije važno hoće li trčati, voziti bicikl ili hodati jer sve će djelovati pozitivno. Obujam struka trebao bi biti manji od 94 centimetra te bi u prehranu trebali unijeti više voća i povrća, a smanjiti meso i mesne prerađevine.

Kada je riječ o prevenciji od srčanog udara kod muškaraca, stručnjaci savjetuju umjereno konzumiranje alkohola. Pri tom se misli na maksimalno tri do četiri decilitra vina, sedam decilitara piva ili 0,3 decilitra žestokog pića dnevno.

Pušačima koji se ne mogu odreći te navike savjetuje se da barem smanje broj cigareta jer i to može značajno produljiti životni vijek.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali