Svaku večer, 224 dijabetičara koji su sudjelovali u ovom istraživanju, pili su tri napitka: mineralnu vodu, bijelo i crno vino. Pod nadzorom nutricionista, hranili su se isključivo mediteranskom kuhinjom, bez ograničenja koliko će kalorija unositi u organizam. Istraživanje je trajalo pune dvije godine.
Istovremeno, učestalo su sudjelovali u posebnim anketama, krv im se valida i analizirala svakih 6 mjeseci. Liječici su pomno pratili rad jetre, tražili razine lipida i mjerili glikemijski indeks. Glikemijski indeks (GI) pokazuje kako brzo različita ugljikohidratna hrana podiže razinu glukoze u krvi.
Rezultati su pokazali kako su dijabetičari koji su pili vino imali dobre razine HDL kolesterola, koji je dobar za zdravlje. U odnosu na grupu koja je pila samo mineralnu vodu, imali su i bolje rezultate prilikom mjerenja štetnog LDL kolesterola.
Znanstvenici su zabilježili i da su ljudi koji su pili bijelo ili crno vino bolje spavali, od grupe koja je pila samo mineralnu vodu. Negativnih učinaka na zdravlje, sa ovim malim dozama alkohola koje su ispijali svaku večer, pune dvije godine, nije bilo.
Izvor: Time