BOLOVI U NOGAMA U MIROVANJU: / 4 najčešća uzroka koja mogu stvarati ovaj neugodan problem

Osjećaj boli u nogama mogu uzrokovati različiti uzroci, a tek neki su zaista opasni.

11.2.2018.
14:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Neke boli sasvim su normalne, kao što je umor mišića i bolovi u nogama iznad koljena nakon fizičkog kretanja ili trčanja. Također je sasvim normalno da nakon neke ozlijede ili operacije osjećate bolove u nogama u mirovanju. Postoji nekoliko razloga koji bi mogli utjecati na nastanak boli, a to su proširene vene, sindrom nemirnih nogu, šećerna bolest (dijabetička polineuropatija) te lumboishialgija.

Sindrom nemirnih nogu

Neurološki poremećaj naziva Ekbomov sindrom upućuje na probleme s nogama u mirovanju. Ovaj sindrom ćete prepoznati po simptomima te nije samo osjećaj blage boli u nogama. S obzirom na to da se radi o neurološkom problemu, najčešće se pojavljuje u srednjoj životnoj dobi. Postoje i mnogo mlađi bolesnici, ali to su iznimke. Jedan od uzroka nastanka sindroma može biti i genetska predispozicija koja se javlja kod 40-92% bolesnika. Točno objašnjen uzrok nije još uvijek poznat, ali se povezuje s disfunkcijom neurološkog sustava.

Glavni simptomi sindroma nemirnih nogu:

 • potreba za pomicanjem nogu
 • osjećaj kao da po nogama prolaze mravi
 • trzanje nogu same od sebe
 • bol u nogama u mirovanju
 • trnjenje nogu dok miruju

Osim nogu je moguće da osoba ima potrebu pomaknuti i drugi dio tijela - ruku ili trup, ali to je puno rjeđa situacija. Pri liječenju ovog sindroma prvo se treba pronaći uzrok, pa se tako preporučuje promjena na zdravu prehranu, povećanje unosa željeza i ostalih potrebnih hranjivih tvari za organizam. Najbolji prirodni lijek za umirivanje nogu su lagane tjelovježbe kao što je joga, svakodnevna masaža, tople i opuštajuće kupke, oblozi koji mogu biti hladni ili topli po potrebi, istezanje prije spavanja i smanjivanje unosa kofeina, alkohola i cigareta prije spavanja.

Problemi s venama

Grčevi, bolovi u nogama u mirovanju i slične neugodnosti mogu biti jasan znak vaskularne bolesti – upale i slabosti vena i arterija koje uzrokuje nakupljanje masnih naslaga unutar krvnih žila. Kroz vene krv dolazi prema srcu, u njima je nizak tlak, a stijenke vrlo slabe. U žilama postoje zalisci kako bi krv mogla teći venama suprotno djelovanju sile teže. Ako oni, ili stijenke u venama oslabe, gubi se njihova funkcija. Iz mnogih razloga može doći do sporijeg kretanja krvi prema srcu što izazva proširene vene na nogama. Glavni simptomi proširenih vena su očito vidljivi na nogama, iako se mogu pojaviti i u drugim dijelovima tijela mada je to rijetko.

Najčešći pokazatelji:

 • osjećaj težine i bolova u potkoljenicama
 • bol u nogama u mirovanju i prije spavanja
 • osjećaj boli i grčenje nakon dugog stajanja
 • rane u području potkoljenica
 • otekline ispod koljena
 • promjena boje kože u crvenkasto smeđu (uglavnom u području gležnjeva)

Čim se pojavi ovaj problem, potrebna je terapija i izvođenje preventivnih mjera kako bi se usporio razvoj i spriječile daljnje komplikacije. Terapije uključuju poticanje cirkulacije i smanjivanje boli, grčeva i pečenja. Ovisno o stadiju problema mogu se izvesti operacije uništavanja ili vađenja vene. Preporučuje se nošenje kompresivnih čarapa i elastičnih zavoja, te korištenje biljnih kapi i obloga uz masažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dijabetička polineuropatija

Ovo je jedna od najčešćih komplikacija šećerne bolesti. Nakon što se otkrije da osoba ima dijabetes, već oko 18% bolesnika ima znakove dijabetičke neuropatije. Ako dijabetes traje duže od 25 godina, više od polovice pacijenata pati od ovog dodatnog problema. Dijabetička neuropatija utječe na oštećenje živaca nogu, a rijetko ruku. Najčešće se javlja simetrično na obje noge. Kod ove bolesti su tegobe više izražene kada su noge u mirovanju, posebice noću.

Ovo su simptomi:

 • osjećaj utrnutosti nogu
 • probadajući bolovi u nogama u mirovanju
 • osjećaj žarenja
 • smanjen osjet boli i temperature
 • iznimna osjetljivost na dodir na nogama

Kod nekih pacijenata osjetljivost na dodir može biti tolika da im smetaju plahte ili lagani dodiri. Ova bolest jedan je od uzroka nastanka dijabetičkog stopala jer pacijenti ne osjećaju bol u stopalima i lako stvaraju ozlijede koje se mogu upaliti. Kako bi se olakšala bol za vrijeme ove bolesti, liječenje se fokusira na regulaciju šećerne bolesti, kretanje, vježbe nogu i terapiju lijekovima koje će vam preporučiti liječnik. Neuropatija može biti kardiovaskularna, gastrointestinalna te genitourinarna autonomna polineuropatija.

Lumboishialgija ili uklještenje živca

Ova bolest često se naziva išijas, a odnosi se na bolest ishijadičnog živca. Išijas je najduži i najveći živac u tijelu koji izlazi iz lumbosakralnog dijela kičme i spušta se niz noge. U nogama se grana na manje živce koji se nalaze u natkoljenici, u predjelu koljena te se spušta na list, stopalo i prste. Ovom stanju prethodi uklještenje živca ili ukočenost leđa. Kod lumboishialgije su simptomi jaki, dugotrajni i intenzivni.

Ovo su najčešći simptomi:

 • oštra, žareća bol sa stražnje strane noge
 • bol koja ide iz donjeg dijela leđa koja ide kroz stražnjicu do noge
 • osjećaj elektriciteta i trnjenja u nogama
 • slabost noge
 • bol u nozi u mirovanju
 • teško ustajanje, hodanje i bilo kakvo pomicanje

Kod nastanka ukočenog živca teško je odrediti točan uzrok - može biti trudnoća, ozljeda, bolest zglobova ili samo krivi pokreti. Pri nastanku ovoga neće vam pomoći masaže niti blaga tjelovježba, štoviše, to bi moglo pojačati bolove i produžiti trajanje bolesti. Doza analgetika će smanjiti bolove kao i topli oblozi. Potrebno je uzimanje vitamina B koji će pomoći pri opuštanju. Nakon smirivanja bolova, ovisno o intenzitetu, mogla bi vam biti pripisana fizikalna terapija.

Kako bi smanjili mogućnost nastanka bolova u nogama u mirovanju potrebno je vršiti mjere prevencije. Ne zaboravljajte na to da predugo sjedenje i mirovanje šteti cijelom organizmu, pa tako i nogama. Mnogo hodajte i izvodite barem lagane vježbe, pazite da madrac na kojem spavate nije previše mekan ili tvrd, pokušajte pravilno sjediti i pravilno se hraniti.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali