BOLOVI U NOGAMA ISPOD KOLJENA / Ako imate ove simptome, vrijeme je da nešto hitno promijenite

Grčevi, iznenadne boli, podljevi..sve su to simptomi upala, vaskularnih ili težih bolesti. Neke od njih mogu biti posebno opasne.

13.4.2019.
14:00
pexels.com

Grčevi mišića dok se krećete koji se pojačavaju kada ubrzate, bol koja ne prolazi kada sjednete niti kada legnete..zvuči poznato? Ove bolove u nogama ispod koljena ne smijete nipošto ignorirati, čak ni ako nisu jaki i ako nalikuju ubodima iglica.

Što mogu značiti bolovi u nogama ispod koljena

Zanemarivanje bolova može dovesti do velikih problema, jer ta specifična bol može ukazivati na opasne bolesti. Grčevi i slične neugodnosti u nogama mogu biti jasan znak vaskularne bolesti – upale i slabosti vena i arterija koje uzrokuje nakupljanje masnih naslaga unutar krvnih žila

Bolove u listovima može uzrokovati ravno stopalo

Bol u nogama ispod koljena, točnije u listovima mogu biti prvi i jedini znak da je počelo spuštanje stopala. Do ovoga može doći nakon dugotrajnog sjedenja ili hodanja, kao i nošenja tereta. Kontinuirano izvođenje iste radnje s nogama, a da radite pritisak na stopala, može imati dugotrajne posljedice. Opterećenje ćete osjećati u mišićima potkoljenice, javit će se bol, posebice prilikom opterećenja.

Proširene vene najčešći su uzrok

Neki od čestih simptoma proširenih vena su jači bolovi, osjećaj napetosti i težine u nogama, svrbež i peckanje uz osjećaj paljenja. Ovaj problem češće se javlja kod žena nego kod muškaraca, a dolazi radi dužeg stajanja ili sjedenja. Bol u nogama ispod koljena od proširenih vena pojačava se noću i za vrijeme menstruacije. Bol nažalost pogoršava podizanjem nogu, a hodanjem se uključuje mišićna pumpa. Ovo je vrlo osjetljiv problem pa smetnje i bol mogu izazvati i jedva vidljive proširene vene.

Upale vena dolaze uz jake i iznenadne bolove u potkoljenicama

Upale površinskih vena redovito izazivaju upalne promjene na koži. Ovaj problem može stvoriti bol u listovima, no neće se vidjeti upalna promjena na koži. Ako uz bol osjećate jaku osjetljivost na pritisak i stiskanje u listovima, ili bol za vrijeme hodanja, postoji šansa da se radi o upali vena. U težim slučajevima može doći do povišene temperature i upalnih promjena na koži.

Buergerova bolest kod mlađih ljudi

Ova se bolest uglavnom javlja u muškaraca. Kod žena je vrlo rijetka, a ako se i pojavi je blagoga toka. Često nastaje u razdoblju od 20-40 godine života. Simptomi su upalne promjene pretežno u arterijama koje dovode do suženja arterija. Posljedica je manjak kisika i nakupljanje otpadnih tvari u mišićim. To je razlog zašto se bolovi u nogama ispod koljena kod ove bolesti počinju javljati nakon dužeg kretanja. Buergerova bolest se može razvijati vrlo polagano, a počinje osjećajem hladnoće u nogama, bolovi koji su grčeviti. Jedan od simptoma je nastanak toplih crvenih mrlja, stvaranje rana i raspadanje tkiva. Ova bolest je opasna jer ako se razvija, oboljeli se dijelovi nogu moraju amputirati. Jedan od uzroka nastanka ove bolesti je pušenje. Istraživanja su pokazala da kod mnogih bolsnika, koji su amputirani po nekoliko puta, se bolest smirila nakon prestanka pušenja. Od lijekova daju se sredstva za proširenje krvnih žila i poboljšanje cirkulacije krvi u nogama.

Arteriosklerotične promjene na krvnim žilama

Stariji ljudi iznad 50 godina starosti, imau veću šansu za doživljavanje arteriosklerotičnih promjena na krvnim žilama koje uzrukuju bolove u nogama ispod koljena. Oni se javljaju za vrijeme kretanja, ali i kod nekih za vrijeme ležanja, te u slučaju nalog ustajanja. Uz boli u podkoljenicama, možete osjetiti jake trgajuće i sijevajuće bolesti živčanog sustava. Do ovih bolova može doći radi upale živaca koji često ovise o promjenama vremena.

Ostali mogući uzroci bolova u nogama ispod koljena mogu biti:

  • upale mišića
  • gnojni procesi
  • nastanak tumora
  • upale kostiju
  • opći bolovi u slučaju gripa i viroza
  • zarazna leptospiroza
  • puknuće mišića

Dovoljne su male promjene za preveniranje bolova

U slučaju da osjetite neke od simptoma i ako vam se bol često pojavljuje, obratite se liječniku što prije kako bi vam provjerio tlak u nogama i rukama. Što se prije obratite liječniku, šteta će biti manja. Pregled vam doslovno može spasiti život.

Male promjene kao što su blage tjelovježbe ili šetanje na dnevnoj bazi, manji unos crvenog mesa ili prestanak pušenja mogu dovesti do velikih promjena. Kod mnogih pacijenata, posebno debljih, jednostavna tjelovježba olakšava problem jer potiče bolju cirkulaciju.

Pacijenti s većim problemima možda će trebati lijekove protiv kolesterola ili manji kirurški zahvat.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen