BOLNE OVULACIJE: / Trebate li se zabrinuti ako imate ove simptome?

Image
Foto: chronicle.co.zw

Kod nekih žena početak ovulacije obilježen je blagim grčevima što nije ni za kakvu brigu. Jači i dugotrajni bolovi mogu imati različite uzroke.

25.9.2017.
10:19
chronicle.co.zw
Play logo

Menstrualni ciklus kod žena često je izrazito individualan, te se bolovi, grčevi i duljina ciklusa i ovulacije razlikuje od žene do žene. Svejedno, potpuno je jasno da izrazito bolne ovulacije nisu normalne, a uzroci mogu biti brojni. Neki od njih nisu ni za kakvu brigu, dok bi kod drugih trebali posjetiti svog ginekologa.

Bolne ovulacije razliku ju se kod žena

Ovulacija se očekuje oko 10. - 15. dana, računajući od prvog dana ciklusa, to jest od prvog dana menstrualnog krvarenja. Ovo je računica u slučaju prosječnog 28-30 dnevnog ciklusa. Napetost koju možete osjećati najčeće nastaje radi rasta razine hormona, koja može narasti za 30%. Trajanje ovulacijskih bolova razlikuje se od žene do žene. Kod nekih može trajati nekoliko sati, dok kod nekih nekoliko dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
SPOLNI HORMONI: /

Što vam o zdravlju može reći njihova neravnoteža i prekomjerno stvaranje?

Image
SPOLNI HORMONI: /

Što vam o zdravlju može reći njihova neravnoteža i prekomjerno stvaranje?

Mogući simptomi ovulacije:

  • peckanje u jajnicima
  • bol slična menstrualnim grčevima
  • bol na jednoj strani abdomena
  • povećana spolna želja
  • napetost u dojkama

Pomozite si mjerenjem bazalne tjelesne temperature

Da bi predvidjeli dolazak ovulacije i eventualno se pripremile na moguće bolove, možete mjeriti bazalnu tjelesnu temperaturu. Mjerenje bazalne tjelesne temperature kroz nekoliko menstruacijskih ciklusa pomaže u predviđanju ovulacije.

Ona se određuje svako jutro prije ustajanja nakon barem četiri ili više sati spavanja u krevetu. Vaša tjelesna temperatura će neposredno i dramatično porasti (za pola stupnja) čim se dogodi ovulacija.

shimmer fallback
shimmer fallback

Mogući razlozi izrazito bolnih ovulacija

Kod žena se pojavljuju različite tegobe kojima su bolne ovulacije jedan od simptoma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spolno prenosive bolesti

Klamidija je jedan od primjera spolno prenosivih bolesti koje mogu uzrokovati bolne ovulacije. Ona uzrokuje oštećenja, upale i ožiljke u jajovodu i zdjelici. To otežava provod jajnih stanica i čini ovulacije bolnima. Ako niste sigurni imate li spolnu bolest, obratite se ginekologu što prije. Ako se ignorira može dovesti do puno gorih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Infekcija

Nedavne operacije abdomena ili nedavna trudnoća mogu uzrokovati infekcije zdjelične šupljine. Infekcija u zdjelici može uzrokovati bolne ovulacije, no uz to ćete osjetiti i dodatne tegobe kao što su problemi pri mokrenju i peckanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ciste na jajnicima

Najčešći uzrok bolnih ovulacija je nastajanje i pucanje cista na jajnicima. One se uglavnom formiraju za vrijeme ovulacije, ali u tom periodu najčešće i pucaju. Većina žena imat će ciste na jajnicima barem jednom u životu, a uglavnom su one bezbolne i ne izazivaju simptome. Pucanje cisti kod nekih žena može uzrokovati napetost u donjem dijelu trbuha i bol za vrijeme spolnog odnosa. Ovisno o veličini ciste, pucanje može biti manje ili više bolno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Endometrioza

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Endometrioza je bolest u kojoj endometrijsko tkivo raste izvan maternice. Ako se tkivo raširi na jajnike i jajovode, bez obzira na ljuštenje maternice neće se dogoditi menstruacija. Glavni problem ove situacije je mogućnost unutarnjeg krvarenja. Osim simptoma bolnih ovulacija, ovu bolest karakteriziraju i bol za vrijeme spolnog odnosa, glavobolje, vrtoglavice i zatvor.

Liječenje bolnih ovulacija

Play logo

U slučaju izrazito bolnih ovulacija obratite se svom liječniku koji će napraviti dijagnozu. Vjerojatno ćete morati mjeriti bazalnu temperaturu i pratiti čitav ciklus. Do dijagnoze najčešće dolazi ultrazvukom.

Ako želite ove preglede jajnika i jajovoda odraditi privatno, cijena pregleda s ultrazvukom koštat će vas od 400 - 700 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo