Pokazatelj problema / Bol u prsima na desnoj strani: koji su mogući uzroci

Image
Foto: Thinkstock
Image
Foto: Thinkstock

Bol u desnoj strani prsnog koša može biti izravna posljedica ozljede ili upale, kao i posljedica problema u drugom dijelu tijela

8.3.2018.
13:50
Thinkstock
VOYO logo

Bol u prsima na desnoj strani može biti uzrokovana mnogim stanjima, bolestima i ozljedama. Evo koji su najčešći uzroci:

1. Anksioznost ili stres - jaka anksioznost ili stres mogu izazvati anksiozni napad koji ima mnogo istih simptoma kao srčani udar, uključujući bol u prsima, vrtoglavicu i poteškoće s disanjem. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Istegnuće mišića - prsni zid sastoji se od mnogo različitih mišića. Vrlo je lako istegnuti ih povećanom vježbom ili aktivnošću, ili od stresa ili napetosti. Ova vrsta bolova u prsima, iako može biti neugodna, može se lako riješiti odmorom ili lijekovima protiv bolova.

3. Ozljeda - traumatska ozljeda, kao što je pad, oštar udarac u prsa ili prometna nesreća, može oštetiti živce, krvne žile i mišiće u prsima. Također je moguće oštećenje srca, pluća ili drugih unutarnjih organa s takvom ozljedom. Uvijek posjetite liječnika jer unutarnje ozljede nisu uvijek vidljive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Fraktura rebra - prijelom rebra je lom u kostima koje štite unutarnje organe u prsima. To može biti vrlo bolno i može dovesti do ozbiljnih komplikacija, ako se ne liječi ispravno. Fraktura rebara obično je uzrokovana padom ili udarcem u prsa, ali može biti i uzrokovana teškim kašljem. Ako je lom na desnoj strani, to može uzrokovati bol, oteklinu i osjetljivost tog područja.

Image
Foto: Pixabay
Image
Foto: Pixabay

(Foto: Pixabay)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Pneumotoraks -  "pucanje" plućne maramice koje nastaje zbog nakupljanja zraka između pluća i prsnog koša. Pluća se teško šire kod disanja i može izazvati iznenadnu i značajnu bol ili nelagodu. Dolazi i do kratkoće daha, brzih otkucaja srca i vrtoglavice.

6. Pleuralni izljev - nakupljanje tekućine u pleuralnom prostoru, između slojeva tkiva izvan pluća. Može uzrokovati bol u prsima i kratkoću daha. S vremenom disanje postaje sve teže i obavezno morate posjetiti liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Upala pluća - može biti uzrokovana bakterijska, virusna, ali i gljivična. Osobe s upalom pluća često osjećaju bol u prsima kod disanja i kašljanja. Drugi simptomi upale pluća uključuju vrućicu, zimicu, kašalj i gubitak apetita.

8. Žgaravica - uzrokovana je želučanom kiselinom koja se vraća natrag u prehrambenu cijev iz želuca. Hrana je smještena unutar prsa, tako da može uzrokovati bol u prsima koja izgleda kao da dolazi s desne strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9. Problemi s jetrom, žučnim mjehurom ili gušteračom - organi koji igraju vitalnu ulogu u normalnoj probavi i imaju druge bitne funkcije, a nalaze na vrhu desne strane trbuha. Kamenci, pankreatitis i bolest jetre samo su neki od uzroka koji mogu uzrokovati bol u desnoj strani prsnog koša.

10. Rak pluća i tumori prsnog koša - rak pluća uzrokuje bol u prsima, kašljanje i kratkoću daha, jer rast počinje utjecati na normalan rad pluća. Rast tumora unutar prsna ili prsnog zida, bez obzira jesu li zloćudni ili ne, mogu također uzrokovati bol u desnoj strani prsa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je vrijeme da posjetite liječnika?

Ako osjećate bol u prsima, neovisno o mjestu boli, trebali bi to reći svom liječniku. Iako postoje mnoga objašnjenja za bol u desnoj strani prsa koja nisu hitni slučaj, postoje neki znakovi da vam je potrebna hitna medicinska pomoć:

  • iznenadni napad teških bolova u prsima
  • bol u prsima s otežanim disanjem
  • bol koja se proširuje do čeljusti ili ruku
  • bol u prsima uz vrtoglavicu ili slabost
  • gubitak svijesti
Samit
Versailles
Brak na prvu
Tajne vinove loze
Nestala
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbie u školi za princeze
Brak na prvu Australija
default_cta
Obiteljske tajne
ZLOGLASNI
Cijena strasti
VOYO logo