Umjetne boje koje otkrivaju da jedete 'smeće'

14.9.2013.
12:09
VOYO logo

Boja karamele

Boja karamele koja se koristi u mnogim gaziranim napicima, sladoledima, slatkišima i gotovim umacima za meso ima malo veze s karamelom. Umjesto da je riječ o rastopljenom šećeru, boja karamele se sintetički proizvodi u reakciji šećera, amonijaka i sulfita. Ovaj proces rezultira dvjema kemikalijama – 2-metilimidazolom i 4-metilimidazolom, koje se povezuju s problemima štitnjače, jetre, rakom pluća i leukemijom.

Postoje četiri tipa boje karamele, a dvije koje se dobivaju uz pomoć amonijaka, klasa III i IV, one su koje mogu štetiti. Nažalost, o kojem tipu boje karamele je riječ najčešće nema riječi na omotu samog proizvoda. Američki stručnjaci iz Centers for Science and Public Interest’s (CSPI) sastavili du listu aditiva koje treba izbjegavati, a boja karamele je među prvima. Pojasnili su da postoje jasni dokazi da je riječ o tvari koja izaziva kancerogene promjene kod životinja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žuta #5 & #6

Žuta boja #5 (Tartrazin) i #6 (Sunset Yellow) su umjetne boje koje se koriste za bojenje hrane i pića, primjerice u kremama za slatkiše, pekarskim proizvodima ili umacima i senfovima restorana brze hrane. Iako su dopuštene za upotrebu, neki stručnjaci ih povezuju s hiperaktivnošću i problemima ponašanja kod djece. Povezuju ih i s rakom. Zbog toga su mnoge tvrtke na području Velike Britanije dobrovoljno uklonile ove boje iz hrane. U Velikoj Britaniji zakon nalaže da se žuta boja #5 i žuta #6 moraju navesti na popisu sastojaka. Na listi aditiva koje treba izbjegavati koju su sastavili u Centers for Science and Public Interest’s (CSPI) nalaze se i ove dvije boje.

Pažnju obratite i na crvenu boju #2, crvenu #3, crvenu #40, zelenu #3, #plavu #1 te plavu #2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crvena #40, žuta #5 i žuta #6 upotrebljavaju se u 90% obojene hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo