Zdravo je i crveno, žuto ili narančasto, ali zeleno je boja koju najčešće trebate konzumirati. Dakako, samo ako hrani koju jedete boju daje prirodni biljni pigment klorofil i ako je riječ o zrelom plodu ili biljki. Ovaj pigment je ujedno i iznimno važna biomolekula, važna u fotosintezi, koja omogućava biljkama da dobiju energiju iz svjetlosti.
Ne čudi stoga što zeleno povrće – od kupusa do brokule – predstavlja izvor kemijskih supstanci važnih za potpuno funkcioniranje imunološkog sustava.
Uz mliječne proizvode, zeleno je lisnato povrće najbogatiji izvor kalcija. On je i presudan za zdravlje kostiju i zuba, pa smanjuje i rizik od osteoporoze. Pored kalcija, špinat, blitva i zelena salata sadrže vitamine A i C, vlakna i mnoge druge esencijalne vitamine. Zdravo, ukusno i korisno.
Osim toga, špinat, brokula, salata i drugo zeleno povrće obiluju luteinom i zeaksantinom. Ovi sastojci sprečavaju nastanak mrene i makularnu degeneraciju. Za zdrave oči jedite što više takvog povrća najmanje dva puta dnevno. Primjerice, špinat uključite u ručak, a brokulu jedite za večeru.
Žene koje jedu barem jednu porciju zelenog lisnatog povrća na dan imaju 46 posto manje šanse oboljeti od srčanih bolesti od onih koje konzumiraju manje količine ovog zdravog povrća.
Zašto konzumirati brokule? Studije su potvrdile da ovo povrće ne nosi bez veze epitet 'superhrana'. Sadrži tvar sposobnu za uništavanje stanica koje omogućavaju rast stanica tumora.
Vezani članci:
arti-201108020531006 arti-201109230871006