Znanstvenici na Oxfordskom sveučilištu su otkrili da je čak i bijelo meso poput pilećih prsa, povezano s povišenim rizikom za razvoj kancerogenih bolesti.
Studija je provedena na 475.000 Britanaca i Britanki srednje životne dobi, u periodu od 2014. do 2016. godine.
Pratile su se prehrambene navike ispitanika i njihovo zdrvastveno stanje. 23,000 ispitanika kasnije je oboljelo od malignih bolesti.
(FOTO: Pixabay)
Znanstvenici su otkrili povezanost između konzumacije piletine i povećanog rizika od pojave non-Hodkingovog limfoma, vrste tumora koji napada limfni sustav,a simptomi su otečenost limfnih čvorova, konstantni umor, noćno znojenje, neobjašnjiv i nagli gubitak kilograma, bol u prsima, abdominalna bol i problemi s disanjem.
Pronađena je i poveznica između konzumacije piletine i povišenog rizika od raka prostate te melanoma. Rak prostate je najčešća vrsta tumora kod muškaraca, no ako se otkrije u ranoj vazi, izlječiv je. Melanom je najopasnija vrsta raka kože, no i on ima visok stupanj izlječivosti ako se pravovremeno otkrije.
Rezultati studije objavljeni su u časopisu Journal of Epidemiology and Community Health.
Dosad se upozoravalo na opasnost od pretjerane konzumacije crvenog mesa, no izgleda da i bijelo nosi određeni rizik.
Razlog, iako zasad nije utvrđen, vjerojatno leži u načinu proizvodnje mesa, odnosno visokim količinama hormona koji se daju životnjiama da brže rastuz i prije budu spremne za klanje.